Enklaste klänningen – Så här gör du!

Förr eller senare kommer du behöva att sy en särk – eller så vill du bara sy en enkel basic klänning. Då ska du inte krångla till det utan göra det lätt för dig. Nämligen så här lätt.

Uppdatering: Vill du göra din klänning ännu bättre kan du göra bitarna helt raka. Det finns ett bra trick för det och det kan du läsa om här

— v —


Denna klänning består bara av helt raka geometriska figurer. 

Du behöver två stora rektanglar som ska bli särkens fram- och bakstycke, två mindre rektanglar som ska bli ärmarna, två små kvadrater som blir ärmkilar och två liksidiga trianglar som blir klänningens kilar. Dessa figurer kommer så småningom att bli en fin särk. 

Två stora rektanglar (fram och bakstycke) + två små rektanglar (ärmar) + två kvadrater (ärmkilar) + två trianglar (kilar) = klänning!

Men du behöver börja med dina mått. Du behöver:

* Bröstmått

* Kroppslängd från axeln till golvet (eller så lång du vill ha klänningen) 

* Ärmlängd från axeln till handleden

* Ärmvidd (runt handleden + rörelsevidd)

* Killängd (från naveln till golvet eller så lång som du valt att göra klänningen)

— v —

Din bröstvidd + rörelsevidd blir bredden på särken. Längden från axeln ner till golvet är längden av särken.

 

1. Börja med att klippa ut dina bitar. Du kan börja med att göra den rektangulära delen som ska bli kroppen på klänningen. Måtten till hur stor den ska vara får du genom att mäta ditt bröstmått och lägga på rörelsevidd. Hur mycket som du behöver beror dels på tyget och dels hur tajt du vill att kläderna ska vara. Den här klänningen som jag gör är till min systerdotter och för att hon ska ha lite att växa i sätter jag 20 cm rörelsevidd.

Längden på tyget ska vara från din axel och ner så långt du vill ha den. Ska du göra en särk kan du med fördel göra så att den slutar vid vaden, den blir bara äcklig och blöt om du ska ha särken fotsid. Annars gör klänningen fotsid.

2. Ärmarna består av raka delar och en liten fyrkantig kil. Ärmarna ska vara lika långa som du är från axel till handled, och lika breda så att du får plats och har lite rörelsevidd. Jag har fem centimeters rörelsevidd om jag inte mins fel.

Den lilla kvadraten ska bli en kil som ska sitta i ärmhålet. Den här kilen är 7×7 centimeter inkl sömsmån. Alltså ungefär 5×5 utan sömsmån. Skulle jag gjort till mig hade jag haft kanske 7×7 utan sömsmån och till min sambo ungefär 10×10 centimter i sömsmån.


3. Kilarna får du enklast ut genom att viker tyget dubbelt och sen klipper den snett över som på bilden. Jag vek tyget på bredden eftersom dessa kilar ska vara 95 centimeter på diagonalen. Här kan du bli lite lurad! Kom ihåg att längden på din kil är diagonalen av din triangel och inte höjden. 

Kan verka vara ett väldigt konstigt fel att göra, men jag har gjort det, säkert en och två gånger. Notera att mina kilar i bilden en bit upp behöver sys ihop så att de två trianglarna bildar en liksidigtriangel likt den i exemplet ovan.

— v —

4. När jag syr i hop dessa klänningar börjar jag uppifrån och syr ner. Börja därför med att sy ihop dina axelsömmar. Jag har klippt ut ett litet hål för huvudet, det är bara för dig att pröva, rita och klippa ut. Sy med efterstygn. Kan du inte sy efterstygn, läs detta inlägg som finns på Som när det begav sig. 


5. Börja sedan med att göra ärmarna. Nåla fast kilen på ena sidan av ärmen.  Sy fast. 

Vik sedan över tyget så att tyget bildar en tunnel (dvs en ärm).  Nåla fast och sy fast. 


När du är färdig ska ärmen och kilen se ut så här när du lägger den bredvid särken. Nåla fast och sy. Sy en liten bit ner på särken också (alltså det som går från din armhåla ner till naveln där kilen ska börja), men lämna tillräckligt mycket utrymme så att kilen får plats.


6. Sy i kilen. Eftersom jag har mätt exakt hur lång kilen ska vara börjar jag nåla nedifrån och går upp. Det som kan vara knepigt är att få det snyggt här uppe, men det är ganska lätt. Nåla nedifrån och gå upp på båda sidorna. När du kommer upp så lägger du tyget platt mot det andra tyget och hela vägen upp till där du slutat sy. När du väl syr fast kilen, börja då där du slutade sy i sidan av klänningen, och fortsätt ner på en av sidorna. 

7. Nu har du sytt ena halvan av klänningen. Börja om från början på den andra sidan! När du gjort även den sidan är du klar, och din klänning borde se ut så här: 

Här ser du ärmen, ärmkilen och kilen i klänningen. Prickarna som syns vid sömmarna är fällningen av sömmen.

— v —

Vill du göra en skjorta i stället? Då kan du bara plocka bort kilarna i sidan och göra ett litet sprund istället. Då kan din skjorta se ut så här efteråt: