Broderade brickstitch-väskor

Brickstitch-väskor

Brickstitch-väskor är broderade väskor som baseras på flera fynd av relikpåsar bland annat från 1300-talet. De fanns både tidigare och senare. Dessa påsar har inom reenactmentsvängen blivit väldigt populära att göra. När jag började brodera dessa väskor saknade jag instruktioner hur man skulle göra och jag fick istället lita på mig själv och jobba utifrån det lilla jag visste. Här är hur jag gått till väga.

 

Vad behöver du?

En silkesväska tar lång tid att göra. Det är bara att förbereda dig på det. Broderiet har tagit typ 20-30 timmar för mig, lite beroende på hur komplicerat mönstret är och hur snabbt jag har lär mig det utantill. Mina väskor är av lite olika storlekar. De första jag har gjort är runt 20 centimeter x 15 centimeter, men nu är de allt mindre. 

De flesta väskorna i fynd är så vitt jag förstått väldigt små, kanske tolv centimeter x åtta centimeter. Det är egentligen rätt logiskt, du behöver inte ha så mycket pryttlar på dig och det är extremt tidskrävande att göra den. För en medeltidskvinna är det nog en lyxpryl endast för rika damer. Personligen tänker jag inte använda den samtidigt som jag är i lägret och reenactar, men kanske när man går en runda på marknaden. 

För att brodera en påsväska i silke behöver du följande:

Silke: Du kan handla silke ifrån många olika butiker på nätet. Jag brukar handla ifrån Devere Yarnssom är en brittisk internetbutik. Jag använder två olika av deras silkestjocklekar, dels den som är 72 trådar och dels den som är 36 trådar och lite hårdare spunnet. Hur mycket du behöver beror helt och hållet på hur mycket som varje färg ska användas till. Det kan vara väldigt svårt att bedöma, jag har själv fått köpa mer någon gång. Till min senaste väska krävdes det mindre än en rulle vitt, två rullar blått och tre rullar rött. Då räckte det precis till väska, kantvävning och tofsar. Sikta på cirka 2-3 rullar av varje färg (förutom om det är som på min Star Wars väska, där det vita är extremt lite. Då behövs bara en).

Broderiväv: Du behöver något att brodera på. Allra bäst är linneväv, det finns representerat i fyndmaterialen. För att broderiet ska täcka så bra som möjligt behöver väven vara ganska liten och tät. Jag har använt 12 trådar/cm när jag broderat mina. När du vill kolla hur tät din väv är så tar du och mäter upp två cm, räknar hur många trådar som går och delar på två, så får du en uppfattning om hur litet det är. Det kan vara ganska svårt att få tag i broderiväv, jag har köpt i en butik i Karlshamn i Blekinge som heter Fingerfärda. Det borde gå att få tag i så här liten väv även i andra butiker, pröva i din lokala brodeributik och fråga efter det minsta de har. 

Broderiring och nål: Det blir väldigt svårt att brodera utan ring. Sträckningen som ringen erbjuder gör det mycket lättare att brodera, särskilt när väven är så pytteliten. Nål är ju en självklarhet, gärna en utan udd så du inte går igenom trådar.

 

 

Här hittar du mina inlägg om brickstichväskor

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 14.17.06

Grundstygnen

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 14.21.44

Mönsterkonstruktion

 

 

 

 

 

 

 

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 14.13.25

Blå, röd och vit silkesväska

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 14.22.50

Lila och guldfärgad väska

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 14.25.00

Röd, gul och grön väska