Vit pilgrimsväska

I maj 2013 sydde jag min första pilgrimsväska. Behovet av en större väska är inget som en medeltidsmänniska egentligen har, men en modern medeltida behöver ta med sig kamera, stor plånbok, mobil, pryttlar och pinaler. En pilgrimsväska är egentligen ett helt felaktigt plagg att ha när man inte är på pilgrimsvandring, men många reenactors använder dem som handväskor. Det ses som ett godkänt – men ändå ganska dåligt – alternativ.

Källor

Dock finns naturligtvis källor på pilgrimsväskor. En av de mest använda är denna bild från Maceijowski Bible som visar tre personer med pilgrimsväska. Mannen längst fram har en vit väska och sen kommer två damer, en med en blå väska och en med en röd väska. Den dateras till mitten av 1200-talet. Det finns fler exempel från andra tider. Tillexempel denna tyska munk som får något instoppat i munnen av en kvinna (1375) eller denna munk som har en svart väska.

Flera reenactors har gjort pilgrimsväskor i linne av den anledningen att de är vita på bilder. Men jag är mer inne på att ylle hade varit ett mer lämpligt material. Dels för att de ofta avbildas i olika färger och linne färgades aldrig, och dels att en väska av lin inte alls skyddar sakerna i väskan från väta. Ställ ner den en gång i marken så är det kört. Det har jag själv empiriskt fått reda på efter att ha haft en linneväska på ett lajv, den var dygnsur på en sekund och dessutom så smutsig och dålig efter tre dagar i fält att den slängdes direkt efter.

Väskan

Den är sydd av restbitar i vitt ylletyg från tidigare projekt. Det syns bland annat på axelremmen som dels är lite för kort men också skarvad sex gånger. Den är fodrad med grovt linne för att få lite stadga i både väskan och i axelremmen. Garnet är ett blått garn som jag har hittat i garnlådan som jag ärvt från min mormor. Jag har kantvävt en liten kant på locket i samma garn.

IMG_0679

IMG_0681

IMG_0680

 

 

Pilgrimsmärket som sitter på väskan är ett som visar Heliga Birgitta. Jag är lite tvådelad kring det märket, jag har sett förlagan på det på Historiska Museet i Stockholm och där var det daterat till tidig medeltid, medan jag har på vissa hemsidor läst att det tidigaste pilgrimsmärket med Heliga Birgitta var från 1500-talet. Jag tänkte ha det nu och är det så att någons ögon blöder av det får jag väl sprätta bort det.

Sammanfattning

Material: Vit ulltyg från Medeltidsmode, grovt linne till foder, blågrönt garn till tofsar och vävning, linnetråd.

Mönster: Egentillverkat.

Årtal: Hela medeltiden

Källor: Flertalet bilder

Hur historiskt korrekt är plagget?
Jag resonerar så att pilgrimsväskor borde vara sydda i något som är mer tåligt än linne och modellen är okej. Det jag inte har belägg för är den blåa kantvävda kanten. Det är mitt eget dille. linnefoder är också lite motsägelsefullt mot min argumentation mot att använda linne i pilgrimsväskor. 40-50 procent.