Blå pilgrimsväska

Under 2014 sydde jag mig en ny pilgrimsväska. Den första hade jag sytt till Ekenäs 2013 och nu behövde jag en ny.

Källor

Dock finns naturligtvis källor på pilgrimsväskor. En av de mest använda är denna bild från Maceijowski Bible som visar tre personer med pilgrimsväska. Mannen längst fram har en vit väska och sen kommer två damer, en med en blå väska och en med en röd väska. Den dateras till mitten av 1200-talet. Det finns fler exempel från andra tider. Tillexempel denna tyska munk som får något instoppat i munnen av en kvinna (1375) eller denna munk som har en svart väska.

Flera reenactors har gjort pilgrimsväskor i linne av den anledningen att de är vita på bilder. Men jag är mer inne på att ylle hade varit ett mer lämpligt material. Dels för att de ofta avbildas i olika färger och linne färgades aldrig, och dels att en väska av lin inte alls skyddar sakerna i väskan från väta. Ställ ner den en gång i marken så är det kört. Det har jag själv empiriskt fått reda på efter att ha haft en linneväska på ett lajv, den var dygnsur på en sekund och dessutom så smutsig och dålig efter tre dagar i fält att den slängdes direkt efter.

 

Väskan

Jag började med att rita en liten ritning. Modellen har jag haft i huvudet länge, dels har jag sett den i olika bildkällor men jag tycker också väldigt mycket om den.

Väskan är sydd i två lager ylle. Yttersidan är en blå yllekypert och insidan är röd yllekypert. Båda tygerna var för sladdriga var för sig, men tillsammans blev de perfekta. Axelbandet är ett brickbandsvävt band med växtfärgat garn som jag fått av min svärmor. Nyansen är nästan exakt samma som det röda fodertyget. Runt locket har jag gjort en kantvävning. Knappen är sydd av röd yllekypert.

bild 1

 

bild 4

bild 3

bild 2

Sammanfattning

Material: blå och röd yllekypert, lintråd, rött växtfärgat ullgarn, blått garn till inslag.

Mönster: Mönstret är egenkonstruerat efter hur pilgrimsväskor ser ut.

Årtal: hela medeltiden.

Källor: Flertalet bilder

Hur historiskt korrekt är plagget?  Väskan är sydd i ylle, vilket jag tror är rätt. Den har rätt form, men är mycket större än vad de ser ut på bilderna. Jag har inget belägg för en vävd axelrem eller för kantvävningen.