Rosa fruhätta

Till min andra manuskriptutmaning gjorde jag en rosa fruhätta för att den skulle passa min bild från The comedies of Terrence

Källor

Den kallas för ”fruhätta”, ”open hood” eller ”french hood”, och är en mycket mindre hätta än Londonhättan.

1. Codex Manesse, Tyskland, 1305-1340, UBH Cod. Pal. germ. 848 fol. 192v. 2. Luttrell Psaltaren, England, ca 1300-1350. British Library, Add. MS 42130 F33r. 3. Roman de la Rose, Frankrike, cirka 1380, University of Chicago Library MS. 1380. 4. The Comedies of Terence, Frankrike, 1400-1407, BNF Latin 7907 A fol. 8r

Generellt kan man säga att den har ett kortare ok och går inte heller att stänga om hakan. I början av 1300-talet är det en väldigt enkel hätta, egentligen bara ett rakt stycke som hänger löst på kvinnas huvud över en slöja. Senare utvecklas den och i början av 1400-talet är den mer formsydd och kroppsnära och konstruktionen påminner mer om Londonhättan, även om den fortfarande är mycket mindre. Hättan har också fått stora slag som sticker ut.

1. Herjolfsnes no 71. 2 Herjolfsnes no 72. 3. Herjolfsnes no 79 Källa: Marc Carlson, Some clothing of the Middle Ages, Hoods Chaperons and liripipes

Fruhättan återfinns inte exakt i fyndmaterialet, men det finns hättor som kan ge oss en bild av hur de var konstruerade. Bland materialet från Grönland finns modeller som liknar fruhättorna. Tre av dessa är nummer 71, 72 och 79. De har ett kort ok och en liten kil i lite olika former. Det finns elva av dessa hättor bevarade från Grönland. De är mycket lika fruhättorna i modellen, men den stora skillnaden är att Grönlandsfynden är hopsydda under hakan, och inte öppna som fruhättorna.

 

Min hätta

Mönstret är väldigt enkelt och min vän Andrea har konstruerat ett mönster som jag lånade. Du kan hitta den här på hennes blogg med alla mått om du vill göra en egen fruhätta.

Hättan är sydd i rosa ulltyg från Medeltidsmode. Min ursprungliga idé var att färga tyget själv, eller låta någon annan göra det, men när Kerstin på Medeltidsmode fick in mer av den rosa meltonullen kunde jag inte låta bli.

Hättan är helt handsydd med vaxad lintråd och jag har använt silkestråd till att fälla sömmarna. Silket hittade jag i min mormors lådor som jag har ärvt och färgen var verkligen på pricken.

bild 4

bild 2 kopia

bild 3

cropped-banner21.jpg

Sammanfattning

Material: Rosa meltonull

Mönster: Mönstret har min kompis Andrea gjort

Årtal: sent 1300-tal

Källor: Flera bilder och fynd

Hur historiskt korrekt är plagget?  Ganska mycket. Hättan är lik bilderna och sydd helt för hand i rätt sorts tyg med rätt sorts tråd.