Ljusbruna lågskor

De skor jag äger sedan tidigare är mer mockasiner än riktiga skor, så i december 2012 bestämde jag mig för att sy ett par nya skor. Dessa skor är baserade på Bockstensmannens sko med några förändringar baserade på Londonfynd som redovisas i boken Shoes and Pattens. 

Källor

Skor hade alla på medeltiden. De var dessutom mycket mer av en förslitningsvara än vad skor är idag och man slet ut dem, slängde dem och fixade nya. Därför finns det jättemycket skofynd från stora delar av världen. Är man intresserad föreslår jag att man läser boken Shoes and Pattens.

Skor

Skorna är sydda av kohud, vegetabiliskt garvad och ungefär 3 mm tjock. Sulan har jag köpt från en vanlig skoaffär och den är ungefär 5 mm tjock. De är vändsydda för hand med lintråd och färgade med olivolja.

Sammanfattning

Material: 3 mm tjock kohud, 5 mm tjock sulläder, lintråd och ylletyg till sulan.

Mönster: Mönstret baserar sig Bockstensmannens sko och flera andra fynd i boken Shoes and pattens

Årtal: sent 1300-tal

Källor: Bockstensmannesn sko och Londonfynden.

Hur historiskt korrekt är plagget? Skorna är sydda i rätt sorts läder, baseras på fynd från perioden och är vändsydda. Men de är inte sydda på läst och inte heller sydda med borst, så de är fortfarande långt i från 100 procent historiskt korrekt.