Knekthustruns kläder

 

DSC_0616

Foto: Andrea Håkansson

Det är inte alltid så enkelt att veta vad man ska börja när man vill skapa en historisk dräkt. Det viktigaste är dock att man funderar ut sitt sammanhang så att man har en bra bas att fatta beslut ifrån. Den här kvinnan är en knekthustru. Hon tillhör inte det allra fattigaste skiktet av människor, men hon är definitivt inte adel. Vad är det rimligt att hon har för kläder? Vilka material använde hon? Vilka detaljer har hon?

Alla dessa frågor är väldigt relevanta om man är intresserad av att skapa en trovärdig bild av hur personer kan ha sett ut på medeltiden. Det kan inte bli rätt från början, men det är viktigt att hela tiden sträva efter en trolig bild av dåtiden.

— v —

DSC04517

Underst har knekthustrun en enkel särk. Särken är ett underplagg som inte syns när kvinnan har den på sig. Att gå runt i bara särken är ungefär som att gå runt i BH och trosor mitt på stan.

Den är sydd i ett lite grövre, oblekt linnetyg. Särken är vadlång för att den inte ska bli blöt av gräset.

 

DSC04521

Ovanpå särken har knekthustrun sin mellanklänning. Det är en enkel klänning i ylle. Just den här har snörning i livet och knappar i ärmarna. Klänningen har enkla detaljer och infodringar i linne. Färgen på klänningen är blek, ett tydligt tecken på att tyget färgats i ett av de senare färgbaden när det inte fanns så mycket färg kvar.

20151020_131549

Ovanpå mellanklänningen har knekthustrun ett bälte, som du kan se igenom den här överklänningens fickslitsar. Överklänningen är enkel och består av ett fram och ett bakstycke med kilar i sidan. Den har inga stora ärmhål – ”helvetesfönster” är ett mode för de rika – men har inga ärmar heller.

20151020_131820

En ärbar kvinna har alltid något på huvudet. Det här är en fruhätta, en enkel rosa hätta som sitter fastnålad i överklänningen. Den är sydd i ett grovt rosa ylle, även här är färgen blek från ett sent färgbad.

På den här bilden har knekthustrun också fått en påsväska. Påsväskan är något som en del kvinnor i manuskript bär, och den här är sydd i ett kraftigt ulltyg med ulltoffsar.