Fläderbärsfärgade hosor

På eventet Anno i slutet av september växtfärgade jag lite tyg med fläderbär. Det blev ett grått ganska fult tyg och jag visste inte exakt vad jag skulle göra med det. Jag fick tipset att göra något som inte är så mycket i solen eftersom det antagligen kommer att blekas rätt så mycket. Därför bestämde jag mig för att göra ett par hosor som jag kan gömma under klänningen. 

Källor

Medan männens hosor gick hela vägen upp till midjan, slutade kvinnornas hosor vid knäna. Det finns flera bilder på kvinnor som har kjolen uppe så att man ser deras hosor. här kommer två, en från en särkklädd kvinna med långa spetsiga hosor och en som blir dragen i håret på ett otäckt sätt.

Hosorna

Jag började med att göra en grov toille av ett bomullstyg, utan att vara för noga. Just när det gäller hosor tycker jag att den första toillen inte spelar så stor roll. Eftersom du vill göra hosorna så tajta som möjligt och alla tyger är olika elastiska på skrådden så kan du ändå behöva göra väldigt mycket justeringar. Har du lite tyg så behöver den första toillen inte vara så tajt, utan du kan sen jobba med själva tyget. 

Hosorna är sydda i råull färgad med fläderbär. Alla sömmar är sydda och fällda för hand med vaxad lintråd. Modellen är en ganska klassisk modell i två delar från Medieval Tailor’s Assitance.

— v —

Jag har sytt en hel del hosor, men jag måste säga att passformen på dessa är mina bästa. De är galet tajta och snygga.