Brunt läderbälte

En del av medeltidsgarderoben är ditt bälte. Det är för många (väskbärande) något du verkligen behöver ha. Jag har flera bälten som är olika fina och dyrbara. Mitt standardbälte var något jag tillverkade under 2013.

Källor

Det finns flera bilder med kvinnor som är avbildade med bälten, både synliga och osynliga. Denna kvinna från Comedies of Terrence har sin gröna kjortel upphasad, vilket tyder på att hon har ett bälte där under. Denna kvinna från Romance of Alexander har också ett bälte som gömmer sig under överklänningen, det syns lite precis i fickslitsen. De flesta har dock inte bälte, så det vanligaste var nog att kvinnor inte hade bälten.

Både bältesspännet och remänden jag använt är baserat på fynd. Bältesspännet är baserat på ett fynd som hittades i Wiltshire i England. Den dateras till 1300-1400 talet och du kan titta på det här. Det finns andra fynd i Dress Accessories som liknar bältesspännet också. Bland annat ett par spännen som finns på sida 70, bland annat fynd 279, 282 och 283. De har liknande form och spetsighet. De dateras ofta till 1350-1400.

Fynd 279 och 282

 

Den remände som jag har på det här bältet har jag köpt från Historiska Fynd. Den är baserat på ett fynd som finns på Historiska museéet i Stockholm. Enligt HF hittades den i Gudhems kloster i Västergätland. Den ser inte exakt ut som remänden, men formspråket är densamma.

Bältet

Lädret som bältet är sytt av är vegetabiliskt garvad kohud. Den är färgad med olivolja, vilket ger den fina ljusbruna färgen. Bältesspännet kommer från Historiska fynd och är baserat på flera fynd från 1200-1500-talet. Modellen är dock typisk för 1300-talet. Remänden är också från Historiska fynd och förlagan är hittad i Gudhems Kloster.

DSC_8565

DSC_8564

 

Sammanfattning

Material: läder, 2 mm tjockt, sölja och remände i brons.

Mönster: –

Årtal: sent 1300-tal

Källor: –

Hur historiskt korrekt är plagget?  Lädret är rätt och söljan och remänden är baserade på fynd.