Birgittahätta

En ärbar kvinna har alltid något på huvudet. Underst bär jag alltid en Birgittahätta. Det är en liten huva i linne vars namn kommer ifrån att det finns en bevarad hätta som tros ha tillhört heliga Birgitta. Men hättan förekommer också i bilder från 1200-talet och hela vägen fram till 1400-talet.

Källor

Ursprunget till Birgittahättan är denna hätta som påstås ha varit just Heliga Birgittas hätta. Dock är det inte så att detta är det enda fyndet, utan det finns flera bilder på kvinnor som bär något liknande. Tillexempel den här kvinnan som bär en säck, eller den här tjejen som håller på att vara med när de klipper ut något i ett vitt tyg och tillsist den här tjejen som håller på att klipper örter.

Plagget

Jag har sytt flera Birgittahättor. Den här är min favorit. Den är enkel och sydd i linne för hand. Modellen passar mig och pösar sig fint i nacken som de gör på många bilder.

IMG_1762

IMG_1731

Sammanfattning

Material: Linne och lintråd

Mönster: mönstret är baserat på mitt huvud och bygger på ett verkligt fynd.

Årtal: 1300-talet

Källor: Heliga Birgittas linnehätta

Hur historiskt korrekt är plagget? Hättan är sydd i linne för hand med material som fanns tillgängliga. Den är baserad på ett existerande fynd och är sydd på det sätt som den skulle kunna ha varit. Jag skulle säga någonstans runt 80 procent.