Bildkällor

Ofta på forum och på olika grupper på Facebook så händer det att någon nybörjare ställer en fråga som handlar om vad man ska ta på sig eller hur något ser ut. Ofta får den personen svaret ”titta på bilder”. Det är – tycker jag – ett helt värdelöst råd. Eller, det är bra för att det gör att man skapar sig en egen bild av hur något kan ha sett ut, men det finns en sak som gör detta rådet värdelöst och det är personen som frågars okunskap. När jag ställde sådana här frågor i början av mitt reenactande, visste jag nämligen inte hur jag skulle hitta bilderna. Sökningarna på ”medeltida klänning” gav inte jättemycket. Så vad skulle jag söka på? Hur ska jag kunna hitta bilder? Internet må vara en evig källa till all kunskap, men det är svårt att veta i vilken ände man ska börja. 

— v —

Manuskript och liknande

Det finns väldigt många olika manuskript och liknande från medeltiden, det gäller egentligen bara att snäva in sig på rätt period. Jag tänkte tipsa om lite sidor som jag använder eller har använt mig av som funkar. Tidsperioderna sträcker sig från början av 1300-talet och fram till 1400-talets början. Det finns naturligtvis fler från både före och efter den perioden, men där är jag själv inte särskillt bevandrad.

— v — 

Maciejowski Bibeln, Frankrike, mitten av 1200-talet

Från 1200-talet kommer denna vackra illustrerade bibeln. Helt omöjlig att stava eller uttala, men bra att kolla på om man vill återskapa 1200-talet. Innehåller mycket olika bilder på kvinnor och män. 

Här kan man kika på Maciejowski bibeln


— v —

Weingartner Liederhandschrift, Tyskland, 1310-1320

Tysk bok med illustrationer. Du hittar den här på Düsseldorfs universitets hemsida. Den börjar inte direkt, utan skrolla förbi förordet fram till sida 21 så börjar manuskripet där. 

— v —

Breviary of Chertsey Abbey, England, 1300-1325

Religiösa bilder av människor som gör massor av olika saker. Enkel att överskåda eftersom bilderna visas en och en. Lite meckigt att behöva klicka flera gånger för att se förstorade bilder, men de är väldigt fina. Du hittar den på Oxford universitets hemsida. Breviary of Chertsey Abbey

— v —

Codex Manesse, Tyskland, 1304-1340

Codex Manesse är en illustrerad diktsamling. Den innehåller bilder av män, kvinnor och rustningar och även en del byggnader om jag inte helt missminner mig. Materialet är ganska tillgänglig. Den är lätt att googla och få upp bra bilder. Det är ett ganska varierat bildmaterial med både krigare, klädda män och kvinnor i vackra klänningar. Hela diktsamlingens bilder kan man ladda ner i från Heidelbergs universitets hemsida.

— v —

 

 Smithfield decretals (Royal MS 10 E IV), England, 1300-1340 

Vackert illustrerad bok från England som man kan hitta på Brittish Librarys hemsida. Går att bläddra i på dubbla sidor. Scrolla bara ner en bit och klicka på boken så kommer du in och kan titta. 

— v —

Lutrell Psaltaren, England, cirka 1300-1350

Lutrell Psaltaren är som namnet antyder en psaltare, alltså en bok med 150 psalmer som ingår i det Gamla testamentet. Boken är rikligt illustrerad och har inte bara bilder på människor, utan även på lite helknasiga djur. Vill man kika kan man genom British Librarys hemsida digitalt bläddra i hela boken. 

— v —

Gorleston psaltaren, England, 1310-1324

En rikt illustrerad psaltare, innehåller mycket fina bilder även om mycket är små bilder i marginalen. Går att hitta genom Brittish Librarys hemsida. Tryck på bilden en bit ner på sidan för att bläddra i manuskriptet. 

— v —

Egerton 2781, England, 1325-1350

Ett brittiskt bibliskt dokument. Innehåller religiösa bilder på bland annat jungfru Maria, Jesus och lite mirakel. Du hittar bilderna på Brittish Librarys hemsida.

— v —


Paris, BNF Fr 1422-4, Frankrike, 1330-1345

Detta är ett manuskript som handlar om riddaren Lancelot och jakten på den heliga Graalen. Du hittar den på Franska nationalmuseumets hemsida. Den innehåller inte supermycket bilder, närmare bestämt 73 st, men kan vara värd att titta på. 

Här kan du titta i boken.

— v —

Romance of Alexander, Belgien, 1340

Det finns många versioner av Romance of Alexander som alla handlar om Alexander den store. Den första kom på 300-talet, men den som jag pratar om dateras till 1340-talet. Den innehåller väldigt många vackra herrar och damer i vackra kläder. Även en hel del djur dyker upp då och då. Liten varningsflagg skall dock höjas på materialet i Romance of Alexander. Vissa klädesplagg finns bara illustrerade i det här manuskriptet, därför ska man vara lite extra kritisk till vad man ser här. Det finns tillexempel många olika sorters skärningar på cotehardier med taggig framsida och olika delar i olika färger. Dessa syns inte i något annat material. Det går att kika på Romance of Alexander på flera olika hemsidor, bland annat på Oxfords Universitets hemsida och MS. bodleian 264. Min favorit är dock katalogen Luna där man kan få en lite bättre överblick på sidorna och välja vilka man vill titta lite extra på.


— v —


Roman en Prose de Lancelot du Lac, Frankrike, 1340-1350

Ett illustrerat manuskript som handlar om riddaren Lancelot. Innehåller 115 illustrationer och finns tillgänglig här

— v —

Speculum humanae salvationis, Tyskland, 1360

Ett bibliskt manuskript som kommer från Köln/Westfalen. Du får en bra överblick av alla sidor som har bilder genom att från första sidan klicka på bilden till höger. Från Darmstads universitet får du tillgång till detta manuskriptet.

— v– 

  

Tactinum Sancitas, Frankrike, sent 1300-tal, tidigt 1400-tal

Tactinum sancitas var en bok som handlade om hälsa och matlagning. Den skrevs på 1000-talet i dagens Afghanistan och översattes senare till latin. Det finns fyra illustrerade exemplar av Tactinum Sancitas som kom runt slutet av 1300-talet och idag förvaras de i Paris, Venedig, Rouen och på Casanatense biblioteket. Bilderna dateras lite olika, den i Paris är sent 1300-tal, Wien är sent 1300- eller tidigt 1400-tal, Rouen är tidigt 1400-tal och Casanatense biblioteket är sent 1300-tal. Vill man kolla på dessa bilder kan man kolla på Goode cockerys sida som handlar om medeltida mat. Det kan vara lite knepigt att hålla reda vilket årtal som bilden har, men var noga och kolla med vart bilden finns så att du hittar bilder från den tid du vill ha. Bilden ovan är från Venedig, alltså dateras den till antingen sent 1300- eller tidigt 1400-tal, vilket också syns i hur personerna är klädda.


— v —

Royal 10 E IV, Frankrike, slutet av 1300- början av 1400-talet

Bilder ur ett manuskript som är fint uppdelade. Scrolla ner så hittar du bilderna och små beskrivningar som tex ”tre män” eller ”man röker pipa”. Hittas på Brittish Librarys hemsida, precis som mycket annat. 

— v —

folio 68

Livre de la chasse, Frankrike, 1404-1410

Livre de la chasse är en bok som handlar om jakt. Den är skriven av greven Gaston III de Foix, som kallades Gaston Phoebus. Han var en erfaren jägare och dog när han på ålderns höst jagade 1391. Boken dateras lite olika, det verkar som om boken skrevs runt 1387, men själva illustrationerna kom senare. De ser ut att vara tidigt 1400-tal när man jämför med annat material. Vill man titta på den kan man bland annat bildgoogla, det finns många bra bilder där igenom. Vill man kika på hela materialet kan man gör det på Hesburgh bibliotekets hemsida eller här där man kan läsa lite mer om greven själv också. På franska visserligen, men det går att översätta. Här finns också ett bra ställe du kan titta i detta manuskript.

— v —

Très Riches Heures du Duc de Berry, Frankrike, 1412-1416

Très Riches Heures är en illustrerad kalender, och namnet betyder ”Hertigen av Berrys mycket rika timmar. Det är tolv månader och tolv bilder det handlar om och den illustrerades av bröderna Limbourg till Hertigen Jean de Berry. Varje bild har en lämplig illustration. Vill man läsa mer och kika på kalendern kan man göra det på University of Chicagos hemsida.

Samlingshemsidor

Ibland händer det att man söker efter en speciell sak, kanske vill man sy ett förkläde och letar därför efter bilder med förkläden. Eller så kanske man vill kolla på bilder av rustningar? Då kanske det är trist att behöva gå igenom hela manuskript när man inte är intresserade av allt. Då kan det vara bra att söka i olika samlingshemsidor. 

— v —Det finns väldigt många olika manuskript som handlar om riddaren Lancelot (ovan listar jag två exempel). Men det finns många fler och den här hemsidan har samlat dem och listat upp dem efter århundrade och geografi. 

Till Lancelot le Lac

— v —

Manuscript Miniatures är en samlingshemsida som samlar ihop bilder och miniatyrer på bepansrade människor. Vill du kolla på rustning, svärd och liknande är detta en guldgruva. Finns på många olika språk och man kan dessutom söka detaljerat på olika årtal. Bilderna kommer ifrån manuskript som är daterade före 1450 och som kommer från Europa. 

 Till Manuscript Miniatures:


— v —


Effigies and brasses är en kompis till Manuscript Miniatures som fokuserar på gravstenar och gravstensmonument. Det är främst europeiska monument, och tidsperioden är från 1100-talet till 1400-talet med en vikt på 1300-talet.


Effigies and Brasses 

— v —

Armour in art är också en kompis till både Manuscript miniatures och Effigies and Brasses. Det handlar, som namnet säger, om rustningar i konstmaterial. Tidsperioden är 1100-talet till 1450-talet. 

Armour in art

— v —

Gode Cookery är en hemsida som handlar om medeltida matlagning. Här finns förutom en del bilder också recept och andra tips. Men det finns också bilder på mat och personer som hanterar mat. För den som vill kolla på mat och de som lagar maten är det här en väldigt bra hemsida att kika på. Den innhåller visserligen ”bara” 300 bilder, men de är alla bra daterade och från en bred tidsperiod. 

 Till Gode Cookery

 — v —

Larsdotter har samlat väldigt många bilder ifrån både medeltiden och renässansen. De är smidigt nog kategoriserade efter olika teman. Vill du därför söka efter tillexempel förkläden från din period kan du enkelt göra det. Hon har en rad olika kategorier, allt från utbildning till musikanter, från bagare till smeder och från brodöser till försäljare. Bra för dig som vill titta på bilder på ”vanliga” människor. 

Till Larsdotter

  — v —

Medieval illuminated Manuscripts är Nederländernas nationella bibliotek och den erbjuder, likt Larsdotter, en möjlighet att söka efter olika teman. 

Till Medieval Illuminated Manuscripts

— v– 

Brittish Library har många digitaliserade manuskript, och dessa finns samlade på deras hemsida. Jag har inte sökt så mycket på denna hemsida, men enligt tipsaren Lena är det inte jättelättsökt. Det går att söka på årtal, men resten kan vara knepigt. Kanske får man jobba lite med det innan man hittar alla olika knappar.

Här hittar du Brittish Library

— v —


Har du fler förslag? Kommentera gärna så jag kan lägga till!

Tack MartinaLena och Sarah för tips!