Växtfärgning på Anno

På Anno så fanns möjligheten att växtfärga, och jag köpte snabbt tyg för att kunna vara med. Jag har aldrig växtfärgat så jag ville verkligen vara med. Jag köpte råväv från Medeltidsmode, tvättade den i 40 grader och tog med mig till Anno. 

Ursprungstanken var att färga i två omgångar, först med fläderbär och sen med lök. Vi hann dock bara med fläderbären. Här kan man se hur det blev förra året när de färgade med fläderbär som de plockat på Bohus fästning. 

Vi betade tyget med alun och lät det ligga där i cirka två timmar. Sen hamnade det i färgbadet där vi plockat bort bären. Det var lite tajt med plats åt tyget, vilket inte bådade så himla gott. Risken blev stor att tygstycket skulle bli fläckigt. 

Frida fick likhänder när hon stoppade ner tyget i färgbadet. 

Tyget hade nog legat i färgbadet i säkert sex timmar. Vi lät det stå under tiden vi pysslade med annat. Någon av oss var alltid i krokarna, men det skötte sig själv. 

Lite flammigt men ändå en ganska fin färg.

Inledningsvis tyckte jag att färgen var ganska fin, även om jag inte är så förtjust i lila. Tyget fick följa med hem och väl hemma sköljde jag det kanske fyra eller fem gånger tills det inte tappade så mycket färg. Då hade jag i ättika i sista badet. Det såg bra ut tills det torkade. Då blev det en grå/lila väldigt tråkig färg.  Min sambo Tobias sa ”Det kan vara den fulaste färgen jag någonsin sett” när han fick se det torra tyget. Jag är benägen att hålla med honom… 


Färgen är lite mer som på bilden till vänster. Eftersom jag absolut har NOLL erfarenhet av hur det ska vara så vet jag inte vad som gick fel. Eller fel och fel, jag vet inte ens om det fick fel över huvudtaget, men jag vet inte varför det blev så ful färg. Jag har sett finare fläderbärsfärgade tyger. Det gör inte så mycket egentligen, det var kul att färga och ett par fula lilagrå hosor ska det nog bli av det. 🙂

Categories: Blogg