Tobias hosor

En av grundstenarna till en dräkt är hosorna. För män är är dessa hosor hellånga och går hela vägen upp till midjan. De ser ungefär ut som två väldigt långa strumpor.

Källor

De flesta män på bilder från 1300-talet har hosor på sig. Oftast ser de bara ut som långa tajta byxor, men på vissa bilder kan man få se lite tydligare hur hosorna ser ut och sitter fast i midjan. De här gröna hosorna är från Macjekowski bibeln och denna kille är från Speculum humanae salvationis.

Mönstret

Mönstret som jag har använt mig av kommer från boken Medieval Tailors Assistance.  Därefter har jag gjort en toile, ett grundmönster som jag sedan finjusterat när jag har klippt ut tyget.

I en hel dräkt så är nog ändå hosor det som jag tycker är allra svårast. Jag vet inte exakt varför, men det är så mycket kurvor och så. Detta är mina tredje par hosor som jag gjort till en kille, så det var inte så komplicerat att göra det, men det blir inte helt 100 procent bra direkt. Jag brukar alltid behöva göra finlir när jag klippt ut tyget. Tyget som jag jobbade med i dag var en vinröd meltonull från Medeltidsmode, tror det var NU23.

Tobias brokor blev klara för ett tag sedan, så vi provade hosorna med dem för att se hur det satt. Jag måste säga att jag tycker den första provningen satt super och jag tycker också att Tobias har väldigt snygga ben. När benen kändes okej sydde jag på själva fotdelen. Det är alltid lite knepigt, men tillslut tyckte jag att det såg väldigt bra ut. När det var färdigt så fällde jag alla sömmarna.

Hosorna ska sitta fast med små hosband i det bälte som håller fast brokorna. Dessa har jag påtat i ett grönt entrådigt garn, samma garn som jag kantvävde Tobias hätta med. Även tyget i hosan är samma tyg som i hättan, så det är exakt samma färgskala.

Påtade band.

— v —

Jag har också kantvävt längst med den övre kanten på båda hosorna. Det har jag gjort med samma gröna ullgarn. Runt om var det 95 centimeter och den totala varpen blev då ungefär 120 centimeter, och det tog bara runt två timmar att göra. Tror det handlar lite om att det bara var ett tyg att hantera och ganska tunnt garn. Rutin gör ju en hel del också.

— v —

Nu är hosorna äntligen färdiga. De blev färdiga i veckan, men idag fick Tobbe pröva dem. De sitter jättesnyggt tycker jag, även om Tobbe frågade ”Ska de inte vara ännu tajtare?”. Och här trodde jag att han skulle tycka det var jobbigt med tajta hosor. Han har nog en liten medeltidsmänniska i sig ändå.

För att fästa dem i brokorna har jag gjort ett litet hål i brokorna så att Tobbe kan komma och hänga upp hosorna i bältet. Det är ännu bara klippt, men jag ska sy ihop det lite snyggt. På den här bilden kan man också se kilen på brokorna.

— v —

Material: Meltonull från Medeltidsmode, lintråd, ulltråd och snörnäbbar.

Mönster: Ur Medieval Tailor’s Assistance, sedan toile på Tobias ben.

Årtal: Slutet av 1300-talet

Källor: Flera bildkällor från perioden.

Hur historiskt korrekt är plagget? Plagget är handsytt med rätt modell i ett bra ylletyg. Det är sytt på skrå för att kunna göras lite tajtare.

Categories: Blogg