Tobias brokor

Brokor är medeltidsmannens kallingar, sydda i linne. De har olika modell under medeltiden, de börjar stora som shorts och slutar sedan som speedos. Under slutet 1300-talet är de ”lagom”, inte jättepösiga och inte heller jättetajta. Vad jag har märkt är nya medeltidare ofta lite kritiska till just brokor i kombination med hosor. Det jag har också har hört – och sett ibland – är att allt för korta brokor ibland lämnar ett litet glapp mellan brokor och hosor och att det ska vara obehagligt.

Källor

Även om man kanske inte tror det så finns det flera bilder på män i brokor. Vi har den här killen från Macjekowski bibeln som har rätt stora och pösiga brokor (ca 1250), den här killen från Speculum Humanae Salvationis som har stora brokor (ca 1360), den här killen från Très Riches Heures du Duc de Berry (ca 1412) i korta brokor och till sist den här killen som kommer från 1440-talet och som har lite tajtare brokor.

I Tobias brokor valde jag att sy en kanal och sätta bälte i. Den här bilden användes som förlaga till det.

Tobias brokor

 Brokor och hosor är dessutom nog ganska ovant för de nya medeltidarna, och för att Tobias ska känna sig bekväm så tror jag ett par längre brokor passar bäst. Modellen är hämtad från Medieval Tailor’s Assistance. Det var lite knepigt att förstå hur allt skulle sitta ihop från början, men sen tänkte jag efter och då fick jag till det.

Jag började med att mäta Tobias midja och säte. Sätet blev måttet för benvidden. Jag gjorde en grov tygmönster i världens fulaste gula bomullstyg. Det enda jobbiga här var att jag inte hade en tillräckligt stor bit toilletyg, så jag fick klippa och sy en massa för att få det klart. När Tobias väl hade byxorna på sig så fick det bli lite ändringar, bland annat en liten större kil, och sedan var det klart. Mönstret var färdigt.

Den stora biten är själva benet, den är 85×140 stor. Den tunna långa biten är midjebandet. Den är 115 cm stor och 15 cm bred. Sedan finns det en liten liten triangelformad kil som är 18 cm per sida. Att sätta ihop brokorna var ganska knepigt. Det krävdes lite mätning och provningar innan de satt perfekt. Jag smalnade också in benen lite för att de inte skulle vara för stora. Väl färdiga måste jag säga att jag är riktigt nöjd med dem. De sitter snyggt och Tobias säger att de är bekväma.

Till brokorna fick Tobias också ett litet hosbälte. Det ett ihopplock av saker jag hade hemma. Två lite kortare läderremmar skarvades ihop och sedan använde jag ett litet spänne som legat i gömmorna ett tag. Lädret färgades till en härlig cognacsfärg med hjälp av lite olivolja och sen var det klart. Närbild kommer så småningom.

Sammanfattning

Material: oblekt linne, lintråd, läder till bälte och spänne

Mönster: egenkonstruerat toilemönster

Årtal: sent 1300-tal

Källor: Bildmaterial.

Hur historiskt korrekt är plagget?  Plagget är sytt helt för hand och modellen är ganska lik hur brokor ser ut i bilder från perioden.

Dock vet vi inte alls hur brokor var konstruerade eftersom de inte finns några fynd. Mervi, på bloggen Hibernaatio har skrivit ett blogginlägg om hur man kan göra brokor med hjälp av ett tygstycke för den som vill testa det.

Categories: Blogg