Skillnader mellan adelsdamen och knekthustrun

När man syr sin dräkt är det oerhört viktigt att man vet vem man är. Anledningen till att det är så viktigt beror på att man kan ge en felaktig bild av historien om man inte har en tydlig bild av vad man vill föreställa.

För det mesta är dessa ganska enkla avvägningar. De flesta förstår att bondhustrun inte har en sidenklänning. Men när man går närmre samhällsklasserna så blir det lite svårare. Vad är egentligen skillnaden på kläderna som en adelskvinna bär och de som en knekthustru har?

För att väcka lite tankar har jag satt ihop lite bilder på mina kläder som knekthustrun och adelsdamen bär. Vilka skillnader har de olika klädesplaggen egentligen?

Det är dock viktigt att komma ihåg att det här inte är ren vetenskap och att jag kan ha gjort fel. Jag uppmanar alla att göra sin egen research innan ni syr era kläder.

 

— v —

Underkläder

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 11.53.42

Knekthustrun har på sig en enkel linnesärk. Den är sydd i ett oblekt och lite grövre linne. Modellen är väldigt enkel och består egentligen bara av raka stycken och en kil i ärmhålan. Den sitter löst på både dockan och knekthustrun.

Adelsdamen har en stöttande särk underst. Det är en särk sydd för att ge bysten stöd och modellen finns avbildad i flera manuskript. Den är sydd i ett blekt linne och kvaliteten är bättre än den som knekthustrun har. Ovanpå den stöttande särken kan adelsdamen också ha en särk med lång ärm. Den är av samma modell som knekthustrun, men är – precis som den stöttande särken – sydd i ett finare linne.

— v —

Klänningen

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 11.55.51

Knekthustrun har på sig en formsydd klänning i ett mellantjockt ylletyg. Färgen är blek, vilket tyder på att tyget färgats i ett av de senare färgbaden och knekthustrun har inte behövt betala en förmögenhet för färgen. Klänningen är lite lång, men det beror på att knekhustrun inte har fållat sin klänning (hon ska göra det). Klänningen har snörning i livet för att det inte ska bli bulkigt under en överklänning.

Adelsdamens klänning är också formsydd efter adelsdamens former. Den är sydd i ett kläde, ett vackert och välbehandlat ylletyg. Färgen är djup (bilden är lite missvisande) och kommer från de första färgbaden. Den har knappar från hals till fåll, 93 mässingsknappar dekorerar klänningens framsida.

 

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 12.06.00

Knekthustrun har knappar i ärmen. De är sydda av tyg, samma tyg som klänningen är av. Hon har ganska många knappar, kanske lite väl många, men gör ju allt för att följa modet. Knapparna är små, men inte alls lika små som adelsdamens knappar. Som infodring har knekthustrun en remsa av linne och knapphålen är sydda med blekt linnetråd.

Adelsdamen har mässingsknappar även i ärmen, 25 stycken på varje ärm. Vid ärmen finns en kantvävning längst med knapphålen för att stadga upp för vikten av mässingsknapparna. Infodringen är av siden och knapphålen är sydda med sysilke.

 

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 11.58.37

Knekthustrun har snörhål sydda med blekt lintråd. Infodringen är av linne och snodden är av yllegarn. Alla detaljer är sydda med lintråd.

Adelsdamen har en infodring i guldfärgat siden. Även här längst med knapphålen finns en kantvävning i siden för att stötta tyget så att det inte drar sig på grund av vikten av mässingsknapparna. Knapphålen och detaljerna är sydda med silkestråd färgad i samma nyans som tyget.

 

— v —

Överklänningen

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 11.57.57

Knekthustrun har på sig en enkel överklänning i ett grövre ylle. Modellen är består av ett fram- och ett bakstycke samt kilar i sidorna och klänningen är ofodrad. Modellen sitter tajt om armarna och har fickslitsar. Knekhustrun har också på sig sitt finaste smycke, en brosch som sitter mitt på klänningen. Klänningen går precis till golvet.

Adelsdamen har på sig sin vackraste överklänning – en överklänning sydd i ett mönstrat sidentyg. Modellen följer högsta mode, den har stora ärmhål som visar underklänningen och bältet. Den är fodrad med ett annat sidentyg. Klänningen är lång och ”pölar sig” vid fötterna.

 

— v —

 

Accessoarer

 

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 11.50.46

Knekthustrun har ett förkläde när hon jobbar. Hennes är sytt i ett grovt oblekt linne, inte helt olikt det som hennes särk är sydd av. Det har blivit smutsigt av allt arbete vid spisen och har inga utsmyckningar alls.

Adelsdamen arbetar inte särskilt mycket i köket, men när det kräver har hon ett förkläde. Hennes förkläde är sytt i ett finare ylle, blekt och med en smock.
(Färgen på adelsdamens klänning återges bäst på den här bilden).

 

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 12.02.26

Knekthustruns bälte är gjort i läder. Det är enkelt utan några utsmyckningar mer än söljan, remänden och den lilla hållaren för påsväskor.

Adelsdamens bälte är mer extravagant. Det är vävt i silke och har förutom en remände och en sölja, även flera stora och fina beslag.

 

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 12.05.15

Knekthustrun har en påsväska. Den är enkel och sydd i ett krappfärgat ylle med kantväv i ull och med ulltofsar. Modellen är väldigt lik den som adelsdamen har, men är gjort i helt andra material.

Adelsdamens väska är sydd i ett vackert sidentyg. Väskan har en bred kantäv i siden och fina ”turkish knots” i siden. Den är fodrad med ett guldfärgat siden.

 

— v —

På huvudet

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 12.10.32

Knekthustrun har på sig en enkel fruhätta i ylle. Den är sydd i ett fint ylle som hon nålar fast i sin överklänning. Nålarna är enkla i mässing.

Adelsdamen har på sig en slöja i ett skirt, vitt sidentyg. Hon har också en fillet, vävd i silke med blombeslag av mässing.

 

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 12.08.22

 

— v —

Jag hoppas ni har börjat funderat lite på era beslut. Har ni några frågor eller synpunkter så kan ni lämna en kommentar!

Categories: Blogg