Silkesväska med turkish knots

Ett av sommarens tillskott har varit den här väldigt vackra väskan. Den är sydd av en spillbit från när jag sydde min vackra sidensurcote i tyg från Sartor. Andrea fick också en tygbit och har sytt en vacker väska av det. Hon har bloggat om sin väska på sin blogg.

 

Källor

Dress accessories står det att de allra flesta tygväskor som hittats består av en rektangulär bit tyg som är vikt på mitten. Oftast är har tygbitarna fästs vid varandra genom en kantvävning.

Den väska som verkligen har stått som inspiration är den här väskan som finns på Museum of London och dateras till sent 1300-tal. Det finns fler exempel och du kan titta på dem på min Pinterest-sida. I boken Textiles and clothing står det att väskan är sydd i ett lampasvävt silkestyg. Väskan är ihopvävd med en kantvävning och har hittats i ett kulturlager från 1300-talet. Den har ett litet handtag som är en öglefläta. Ögleflätan gör att författarna till boken Dress Accessories föreslår att just den här väskan har använts till något annat än de andra fynden. Förslaget är att väskan har innehållit doftande örter.

 

Min väska

DSC04504

Tyget kommer från den tjeckiska butiken Sartor. Du kan ta en närtitt på tyget här. Tyger är en replica av ett tyg som vävdes på 1300-talet i Lucca, Italien. Orginaltyget finns i Düsseldorf i Tyskland.

 

DSC04500

Väskan är en rektangulärbit tyg som är dubbelvikt. Den har ett foder av gul sidentaft. Jag har kantvävt ihop delarna. Jag använde mig av 72-trådigt silke från Devere yarns och åtta brickor. När jag kommit upp till kanten på väskan delade jag på varpen och lät halva varpen fortsätta längst med den ena kanten och den andra halvan längst med den andra kanten. När jag kommit över till andra sidan lät jag varphalvorna att återförenas och fortsätta ner längst med kanten. Precis så har man gjort på väskan som stått som inspiration. Den sista biten av varpen har jag klippt av och gjort till tofsar.

 

DSC04503

Handtaget och snoddarna som stänger väskan består av ögleflätor i samma silke som kantvävningen. Längst ut har jag gjort fyra så kallade ”Turkish knots”. Du kan läsa mer om turkish knots på bloggen Medieval Silkwork och titta på bilder av fynd med den sortens knut.

 

Källor

Dress Accessories av Geoff Egan och Frances Pritchard,  sid 348-350.

Textiles and clothing av Elisabeth Crowfoot, Frances Pritchard och Kay Staniland, sid 113-115.

Categories: Blogg