Så var mitt 2014

Gott nytt år! Nu vänder vi blad till 2015, men först ska vi titta tillbaka till året som gått. 

2014 var ett år som började på en onsdag och det har varit ett bra reenactment- och hantverksår. Förra året gjorde jag en årsresumé månad för månad, men detta året gör jag lite annorlunda.

2014 som reenactor: 

Gjorde du något 2014 som du inte gjort förut som reenactor? 

Jag var utomlands för första gången som reenactor. Vi åkte till Finland och Hollola, så det var inte så stor skillnad från Sverige. Det var mitt i sommaren och vi hade över 30 grader varje dag. Som tur var fanns det en sjö som vi kunde bada i. Nästa år blir det Frankrike. 

Carnis/Svarte Skåning/Bow i Finland

Vad gjorde dig riktigt glad? 

Under året har jag blivit mer självsäker i mitt reenactande. Jag har fått mycket beröm för mina kläder av vänner, bekanta och okända och det är alltid kul! Det ska jag också bli bättre på under 2015, att berömma andra.

Vad gjorde dig riktigt ledsen? 

Inget egentligen. 

Vad gjorde du inte 2014 som du kommer göra 2015? 

Sy riktigt fina kläder. Jag har ”hittat mig själv” och min ”karaktär” och har fått lite mer utrymme att sy massor av fina kläder och accessoarer. Jag har massor av tyger hemma som ska bli fina kläder och det är något som jag ser framemot att ta tag under 2015. 

2014 som hantverkare: 

Lärde du dig något nytt? 

Absolut! 2014  var året när jag äntligen fattade hur man nålbinder. Det var Andrea som lyckades lära mig och huxflux hade jag helt fått dille på det och började producera strumpor och vantar till mig och Tobias. Det första jag gjorde var ett par rosa/blå vantar till mig och sen rullade det vara på. Jag lärde mig också bland annat hur man smockar och hur man gör krusdok. 2014 var verkligen ett år när jag pressade mig själv och testade många nya tekniker. 

Använde du några helt nya material? 

Ja, jag jobbade lite i trä faktiskt, något jag inte gjort förut. Tillsammans med min pappa byggde jag två broderiramar och en medeltida vävstol att ha med på event om jag vill. Det har inspirerat mig lite grand och till 2015 är jag sugen på att fortsätta i trä och bygga en kista och kanske en enkel säng.

Bästa köpet?

Hela serien ”Medieval Finds from Excavations in London”. Jag hade ”Shoes and pattens” och ”Dress accessories” sedan tidigare, men jag köpte hela settet ändå (det blev billigare än att komplettera). Snart kommer jag sälja de böckerna som jag har extra och förhoppningsvis dyker böckerna snart upp i en brevlåda nära mig.

Dyraste köpet? 

Siden från Sartor. Det blev fem meter av två olika sidentyger vävda efter historiska förlagor från 1300-talet. Totalt betalade jag 8 066 tjeckiska Koruna  (2 773 SEK) för tygerna. När jag hämtade paketet blev jag rädd, det var pyttelitet och vägde inte ens 1 kilo! Hur kunde det rymmas så mycket tyg där? Men det gjorde det. Än har det inte blivit något av tyget, men det kommer nu i vår. Jag köpte också 81 mässingsknappar för 121 Euro (1 162 SEK) till en klänning. Den klänningen är inte heller påbörjad…  


Sämsta köpet?

Jag skickade min storebror att köpa lintråd när han var på medeltidsmarknad. Mission impossible verkade det länge som, men han kom hem med en stor rulle lintråd som han köpt för 80 kronor. Rullen var enorm, men tråden var gammal och skör och jag vet inte om jag kommer använda den.

Vad är fortfarande inte färdigt? 

Ja, den där lilla broderade väskan med motiv från Codex Manesse blev ju aldrig färdig. Den var tänkt att jag skulle ha till min nya 1300-tals dräkt hemmahörande i början av århundradet. Men när jag inte längre skulle åka till Bannockburn i Skottland blev heller inte väskan klar. Vi får väl se om 2015 är året den blir färdig. Ett annat projekt som får följa med in i 2015 är en rosa surcote med helvetesfönster som jag inte är färdig med. Den kommer nog bli det första färdiga plagget för 2015. 

Vad blev trots allt färdigt? 

En grön vadmalsmantel med axelknäppning, två par nålbundna vantar, ett par nålbundna torgvantar, två par nålbundna strumpor, två Birgittahättor, en röd/blå fruhätta, blå surcote utan ärmar och med fickslitsar, smockat förkläde, randigt vävt bälte, gulgrön kjortel till Erik, skjorta till Tobias, hosor, vävda hosband i silke, klänning efter Herjolfsnes no 45, medeltida vinterskor, en blåvit Londonhätta, två gröna fruhättor, en rosa fruhätta och ett krusdok. Det kan vara något mer som jag glömt jus nu. 🙂

Categories: Blogg