Ny tofsväska i silke

Du kan aldrig ha för många silkesväskor – det är mitt motto. Därför har jag såklart gjort en ny väska. Den här väskan är väldigt lik min gröna silkesväska som du kan läsa om i detta blogginlägget.

Inspirationen är den samma, en av mina favoritväskor som finns på Museum of London. Du kan titta på den här i deras katalog på nätet.

Väskan har hittats i London under utgrävningarna och har daterats till sent 1300-tal. Den är sydd i ett lampasvävt silkestyg och tyget har enligt Museum of London kommit från Italien. Väskan är 10×12 centimeter stor.

Väskan är ihopvävd med en kantvävning, och här kommer det roliga. Kantvävningen går upp längst med sidan och väver samman de båda sidorna. Vid öppningen delar sig väven och halva delen går på den enda sidan och den andra halvan går på den andra sidan. Sedan förenas de vid andra kanten, och väver tillsammans i hop den andra sidan.

Väskan har en liten snodd som är faststydd i högra hörnet. Det är en fingerloopbraid.

 

Min väska

IMG_2478

Tyget
Tyget har jag köpt från Sartor och det har jag sytt en snygg cotehardie med tippets till Erik. I betalning skulle jag få… jag minns faktiskt inte, får ta ett snack med Erik. Men, jag fick i alla fall en liten bit av tyget som jag skulle göra en påsväska av. Tyget är ett guld och rött färgat silkesdamask . Originaltyget har hittats i Mariakyrkan i Gdansk, Polen. Tyget har enligt Sartor tillverkats runt 1350 i den italienska staden Lucca.

IMG_2480

Kantvävningen
Kantvävningen är gjord i ett 36-trådigt silke från Devere Yarns i färgen Ingot. Väven består av åtta brickor med fyra trådar i varje bricka. Längst med sidorna är det åtta brickor men runt öppningen har jag delat på kantvävningen och låtit fyra brickor väva den ena sidan och fyra brickor den andra sidan. Vid sidan har jag återförenat kantvävningarna och låtit åtta brickor väva hela sidan. Tofsarna är gjorda av varpen och lika många extra trådar för att göra dem lite fylligare. Jag har även satt en extra tofs i mitten av väskan.

IMG_2482

Stängningen och öglan
Stängningen består av 12 snörhål och två långa fingerflätade snoddar. Tofsarna på snoddarna består av själva flätans trådar och några extra trådar som jag sytt fast. En extra fingerflätad ögla är fastsydd i väskans högra hörn och ska fungera som bältesupphängning.

 

Källor:

Dress Accessories av Geoff Egan och Frances Pritchard,  sid 348-350.

Textiles and clothing av Elisabeth Crowfoot, Frances Pritchard och Kay Staniland, sid 113-115.

Museum of Londons hemsida.

Categories: Blogg