Medeltida kängor

Sedan tidigare har jag redan ett par lågskor som jag själv sytt. De är ett par typiska sommarskor och när vi var på vårpicnic kände jag att mina skor inte riktigt håller för skogsaktiviteter. Sedan dess har jag velat ha ett par skor som lite mer anpassade till hösten och vintern.

Källor

Jag fastnade för en modell som går upp en bit på benet och som stängs av en femarmad läderrem och spänne. Det finns två fynd som är lite olika konstruerade, ett från Holland som dateras till 1300-talet och en som finns med i boken Stepping Through Time av Olaf Goubitz. Dessutom har jag sett samma modell på sko väldigt detaljerat målat på en tavla som finns på Walraff Richartz Museum som dateras till 1415 och Westfalen.

Mönstret

För att sy den var jag tvungen att bryta ner den till delar. Jag har fokuserat på skon från Holland och den verkar vara sydd i tre delar förutom sulan. Jag gjorde en kantig principskiss, förstorade den och nålade sen fast den på min fot när jag hade både hosor och nålbundna strumpor på så att allt skulle få plats när skon väl är färdig.

Så här blev tygskon. Den består alltså av fem delar: en baksida, ett ovanläder, en framsida, en sula och en fästningsannordning.

Mina skor

Efter detta klippte jag ut delarna i läder, 3 mm tjockt veg-garvad kohud. De är verkligen inte det finaste jag har gjort, faktum är att de snarare hamnar på listan över saker som jag inte är fullt så nöjd med. Men, de kommer nog hålla tätt, de går en bra bit upp på vaden och jag får plats i dem med både dubbla honor och nålbundna strumpor. De är uppenbart inte sydda på en läst och jag har inte heller gått in dem, så de är rätt fula. Vi får se när jag får en chans att använda dem.

Spännet kommer från Historiska Fynd.
Från insidan. 
Lätt att öppna och att få i foten.
 

Categories: Blogg