Medeltida broderiram

Jag har många hantverk som jag tycker väldigt mycket om. Det går ofta i perioder, efter ett avslutat projekt vill jag inte ens titta på ett projekt i samma stil, men sen några veckor eller månader senare kan jag bli riktigt sugen igen. Så är det med broderi. Hittills har jag gjort fyra brick-stitch-väskor och jag är inte klar. Jag håller ju nu på med broderad väska 2.0, en tidig 1300-talsväska i silke. 


Därför har det känts ganska fel att jag sitter och använder en broderiring. Det blev ett extra stort problem för två helger sedan när jag gärna hade broderat på Historiska Museets invigning av utställningen Massakern vid Muren. Jag hade gärna haft en riktig medeltida broderiram att använda där och då. 

Jag har sett väldigt många återskapade broderiramar. Men nu när jag har letat lite har jag haft svårt att hitta källor. Många hänvisar till källor, men jag har inte hittat så mycket. Att kvinnor broderar är inte svårt att hitta, men just ramarna är knepiga.  

 

Avis aus Roys (PML M.456, fol. 56r), Frankrike, c. 1340-1360

 

Bild på ett glasfönster, Österrike, ca 1350-1360Via Catrins Pinterest

 

Triumph of Minerva Frescoes by Francesco del Cossa at Palazzo Schifanoia, c 1476-1484

— v —

Jag har ändå valt att göra som de andra har gjort. Tills jag har mer info kommer jag köra på det jag har. I helgen åkte jag ut till min pappa i Karlaby utanför Simrishamn, där pappas sommarhus (sommarrenoveringsobjekt) ligger. Han hjälpte mig att snickra ihop min broderiram. 

Materialet är en gammal planka som hittades på gården och den är ihopsatt med träplugg av samma trä. Det tog inte så lång tid att göra mina två ramar. 

Innermåttet är 24 x 33cm och yttermåttet är 35 x 45 centimeter. 

Jag lovar, de hade denna maskin på medeltiden…

När pappa gjort klart grunden fick jag med mig morakniv och sandpapper och väl hemma var det bara att fixa det sista. Det tog inte så lång tid. Jag har bara gjort klart en och tänkte fixa den andra en annan dag. Vad jag ska ha två till? Vet inte. Kanske behålla för att ha två broderier igång. Kanske ge bort. Vi får helt enkelt se vad som händer med den. 

— v —

Tada!Täljd och slipad och med broderi monterat.

Här kan ni se hur det går med broderiet också!

Categories: Blogg