Lila moybog-klänning

Efter att ha sytt alla mina klänningar på maskin var denna klänning mitt första exempel som inte är helt åt pipsvängen vad gäller medeltiden och historiskt korrekthet.

Källor

Moy bog kjorteln är ett fynd osm hittades på Irland 1931. Det unika med modellen är att den har så kallade ”tallriks-armar” vilket betyder att ärmhålen på ryggen är mer utskurna och liknar ett modernt brottarlinne. Det ser ut som man skurit ut stora tallrikar från tyget. Fyndet har inte – så vitt jag vet – inte kol-14 dateras, men baserat på dess utseeende har man sagt att det kommer från 1300-1400-talet.

Plagget

Min lila Moy bog-klänning är sydd 2011. Den är sydd i lila meltonull från medeltidsmode. De långa sömmarna är sydda på maskin, sömmarna är fällda för hand och ärmarna är sydda för hand. Den hade från början knappar, men fick efter några år snörning i livet för att kunna användas under en surcote.

DSC_4255

DSC_4236

100_0314

Klänningen fick snörning 2012

100_0316

Samma år fick den också mindre knappar i ärmen

  

Sammanfattning

Material: lila meltonull, vitt linne och lintråd.

Mönster: Mönstret baserar sig på Moy-bog-fyndet.

Årtal: sent 1300-tal

Källor: Moy bog-fyndet.

Hur historiskt korrekt är plagget?  Klänningen är delvis sydd på maskin, men det mesta är handsytt. Mönstret är baserat på ett existerande fynd. Färgen lila är ganska svår att få fram på naturlig väg. Det går, men är inte omöjligt. Kanske 40-50 procent

Categories: Blogg