Hätta är det enda rätta

Kvinnliga donatorer på en panel från Abbaya du Trésor, nu i kyrkan i Écos, Eure. Ca 1400.


I Facebookgruppen ”Vi som syr medeltidskläder” ordnas regelbundet klapplekar. I julas var det naturligtvis dags för en julklappslek. I dessa lekar får man namnet på en i gruppen och så ska man helt enkelt göra en present till den personen. Man bestämmer ungefär hur mycket den ska kosta och hur lång tid den ska ta att göra och så får man önska sig något (även om det inte alls är säkert att man får det). Den jag skulle tomta för skrev såhär: ”Högt på min önskelista står en knäppt hätta av Londontyp”. En hätta kändes verkligen som något jag kunde göra till henne. Dock gjorde jag två hättor till henne. Först en Londonhätta, eftersom det var det hon önskade sig och sen en fruhätta, eftersom jag älskar dem. 

Som en del i den här klappleken så ingår det att man ska visa vad man baserar sin present på. Man ska basera sin present på helst två oberoende källor och min redovisning kommer här:


— v —

Londonhätta

1. Romance of Alexander, Belgien, 1340, Ms bodley 264. 2. Parfait du Paon, Frankrike, ca 1350, BNF FR. 12565. 3. Gråterska under avbilden av Francois den första, 1362-1363 La Sarraz, Schweiz.

I bildmaterialet från 1300-talet kan man se en hätta som bärs av kvinnor. Den är ofta knäppt, men skiljer sig i övrigt inte så mycket mer från männens hättor. Den går över axlarna och sitter tajt runt ansiktet. Ibland kallas denna modell för ”Londonhätta” på grund av det stora fyndmaterial av dessa hättor som hittats i just London.

 

1. Londonhätta no 147. 2 Londonhätta no 246. 3. Londonhätta no 247. Källa: Marc Carlson, Some clothing of the Middle Ages, Hoods Chaperons and liripipes.

 

Tre av dessa fynd är nummer 147, 246 och 247. Konstruktionen av dessa fynd påminner om varandra. Det består av två delar med kilar över axeln och kilen har tagits ifrån urklippet under hakan­­­­. Nummer 246 har knappar och knapphål och nummer 247 har en speciell knappstängning. 

Blå/vit Londonhätta

Den blå/vita Londonhättan är baserad på just Londonfynden. Hättan är utan strut, och har istället det lite toppiga utseendet som en del hättor har. Den är knäppt med tio knappar. Att kilen är delad handlar om att kilen inledningsvis var för stor och behövde minskas ner. Detta är alltså inte baserat på något annat än att passform var viktigt och att man skarvade tyget om det behövdes. Den är helt handsydd med vaxad lintråd och vaxad silkestråd. Tyget är Medeltidsmodes meltonull i färgerna klart mörkblå och vit.

 

— v —

Grön Fruhätta

Som en liten extra present gjorde jag en fruhätta till Anneli. Anledningen till det var att jag ville göra något extra och ändå ha ett tema. Jag gillar själv fruhättan och tänkte att Anneli kanske skulle göra det också. Mönstret till hättan har min vän Andrea Håkansson gjort (du kan hitta det här). Vill du läsa mer om fruhättor så skrev jag lite mer om det när jag bloggade om den rosa fruhättan som jag gjorde till min andra manuskriptutmaning (Du kan läsa om det här). Hättan har ett litet ok, små kilar och en liten strut. Den är sydd i en ”van der Weyden”-grön kypert från Historiska rum. Den är sydd helt för hand med silke i samma färg som tyget. 

— v —

Källor

Crowfoot, E. Pritchard, F. & Stainland, K. (2001). Textiles and Clothing c.1150-c.1450. Bury St Edmunds: Museum of London.

Håkansson Andrea, Fruhättan.

MarcCarlsson, Some clothing of the Middle Ages, London Hood 174.

MarcCarlsson, Some clothing of the Middle Ages, London Hood 24.

MarcCarlsson, Some clothing of the Middle Ages, London Hood 247.

Romanceof Alexander, 1340

Parfaitdu Paon, ca 1350

Gråterskaunder Francois I

Categories: Blogg