Jonatans röda kjortel

I april 2013 sydde jag denna kjortel till min bror Jonatan som behövde en ny kjortel att alternera när han gycklade med gycklargruppen Pyro.

Plagget

Den är sydd i vinröd meltonull från Medeltidsmode.se, färgen heter NU23. Den är sydd på maskin – det blir så när det är brottom, och Jonatan bryr sig egentligen inte. Alla sömmar är dock fällda för hand.

Den har snörning i ärmen, med möjlighet till fler hål och bättre snodd. Snodden som sitter nu är påtad av ett ganska tjockt lejongult garn.

Anledningen att jag sätter snörning beror på Jonatans egna behov. Han har ofta sin kjortel uppkavlad, allt för att slippa bränna sig. Alla som har ärmar med knappar vet hur knepigt och knöligt det är att vika upp ärmar med knappar. Därför valde vi att göra med snörning.

Det är en rätt basic-kjortel, raka paneler, små kilar och ärmar. Den har infodringar i ärmar och längst med knappraden i oblekt linne. Det enda som är lite fancy-pancy på den är att jag har kantvävt hela kjortelfållen och halslinningen. Det är en ny kärlek jag fått, att kantväva saker, så därför går jag lite cracy på det. I halsen är det tolv trådar som kantvävts med tre brickor och längst med fållen handlar det om sexton trådar och fyra brickor. Garnet är ett vinrött ullgarn som ligger nära i färgen och det var väldigt tunt.

Material: Vinröd meltonull, lintråd, linne till infodringar, ullgarn till påtade trådar.

Mönster: Specialdesignat mönster till Jonatan

Årtal: ca 1360-1390

Källor: Modellen är en ganska typisk modell för slutet av 1300-talet. Den är tajt och något kortare än vad som är modernt tidigare på århundradet.

Hur historiskt korrekt är plagget? Den är sydd på maskin, vilket drar ner det såklart. Dock är alla sömmarna fällda, så utseendet är ändå okej. Den har snörning i livet, vilket det finns källor på. Är dock osäker på snörningen i ärmarna. Jag har sett fynd på kvinnor med snörning i ärmen, men är osäker på om män hade det.

Categories: Blogg