Jonatans gycklardräkt

Min tvillingbror har tidigare varit aktiv i Gycklargruppen Pyro och jag har sytt en medeltida dräkt till honom. Dräkten består av hosor, en kjortel och en struthätta. Inspirationen hämtade jag från Romance of Alexander (1340), vilket är ett av mina favoritmanuskript som jag hämtat mycket inspiration ifrån. Jag ville sy något som var relativt historiskt korrekt, men som ändå anspelar på vår moderna syn på en medeltida gycklare.

Struthätta med krenelering i avvikande färg längst till vänster och hosor i olika färger på killen näst längst till höger.

Skärmavbild 2011-07-28 kl. 11.50.48 kopia

Kreneleringar i avvikande färg till vänster och olika hosor på de två männen till höger.

Skärmavbild 2011-08-02 kl. 18.51.06 kopia

Enkel rosa kjortel till vänster och enkel blå kjortel till höger.

Plagget

Jag beslutade att använda mig av färgerna gul, rött och blått, tre färger som Jonatan gillade. Jag gjorde en blå kjortel till honom, en gul och en röd hosa och en röd struthätta med gula kreneleringar.

Tyget är Medeltidsmodes meltonull. Stora delar är sydda på maskin och detaljerna är handsydda. Eftersom Jonatan inte är en reenactor utan bara gycklade på marknader kändes det okej. Jag var dessutom i en liten tidsfälla.

Jonatan i sin ”Gycklardräkt”

Sammanfattning

Material: gul, röd och blå meltonull från Medeltidsmode. Lin och antagligen polyestertråd till symaskinssömmarna.

Mönster: Hos- och kjortelmönstret är gjorda efter Jonatans kropp. Struthättemönstret har jag ritat upp baserat på hans mått.

Årtal: ca 1340

Källor: Flera bilder ur Romance of Alexander

Hur historiskt korrekt är plagget?  Plagget är sytt delvis på maskin, vilket drar ner korrektheten. Alla sömmar är dock fällda för hand och det totala utseendet är ”rätt”. Färgerna är något för starka och han är för ”fin” för att vara gycklare. Värt att ha i bakhuvudet är att detta inte är en dräkt som är baserad på medeltida gycklare, utan det är en medeltidstdräkt som spelar på vår moderna bild av en medeltida gycklare. Stor skillnad. Jag skulle säga någonstans runt 50-60 procent.

Categories: Blogg