Jonatans bockstensskor

Min bror Jonatan behövde naturligtvis ett par bra skor att ha på fötterna när han gycklar. Det går ju inte för sig att han bär moderna skor när han har en så snygg dräkt i övrigt. Därför sydde jag under 2013 dessa skor till honom.

Källor

Skor hade alla på medeltiden. De var dessutom mycket mer av en förslitningsvara än vad skor är idag och man slet ut dem, slängde dem och fixade nya. Därför finns det jättemycket skofynd från stora delar av världen. Just den här skon är baserad på Bockstensmannens sko.

Skorna

Skon är inspirerad från Bockstensmannens sko, men tån är lite rundare. Att tån är rundare är enbart för att skor med spetsiga tår är överjävliga att vända. Jonatans skor är därför inte särskilt trendiga, eftersom skor under 1300-talet ofta var just spetsiga.

Jag har använt mig av mjukt skinn till ovanlädret, cirka 2 mm tjockt. Sulan är gjord i ett 5 mm tjockt sulläder. Kanten och stängningen är sydd i ett tunt rött läder.

Sammanfattning

Material: 5 mm tjockt sulläder, 2 mm tunt ovanläder, läder till kastningar, lintråd.

Mönster: Modell efter Bockstensmannens sko, modifierat till rätt storlek

Årtal: mitten av 1300-talet

Källor: Bockstensmannens sko.

Hur historiskt korrekt är plagget? Skon är inte sydd på läst, vilket hade varit det korrekta att göra. Skorna är också sydda med nålar istället för borst, vilket också drar ner det. Lädret är dessutom färgat och inte på ”rätt sätt”. Egentligen är denna sko inte så HK, men det är inte målet med dem heller.

Categories: Blogg