Herjolfsnes 62 – ett barnplagg

Det börjar bli tröttsamt att påbörja alla inlägg med att be om ursäkt för en dålig uppdatering. Den här gången är det livet som har kommit emellan. I höstas gifte Tobias och jag oss och nu i april ska lilla Risonin komma till världen. Medan vi väntar passar jag på att förbereda för reenactmentsäsongen, även om det inte lär bli så många events för mig och den lilla familjen. Men, Risonin (oroa er inte, det är bara vad bebisen kallas i magen), behöver kläder att ha på sig. Och det klart Risonin ska ha sitt eget Herjolfsnesplagg…

 

Originalet

Bland Herjolfsnesfynden finns det två plagg som tolkas som barnkläder på grund av storleken, dels Nörlunds No 61 och dels Nörlunds No 62. Jag har valt att göra 62:an baserat på det mönster som finns i Medieval Garments Reconstructed.

Originalet är – precis som många andra – sydd i kypert. Tyget är vävt med en ljusgrå varp och ett vitt inslag. Klänningen är 49,5 centimeter lång, 44 cm i bröstvidd och klänningsfållen är cirka 98 centimeter.

Originalet är fragmenterat och saknar stora delar, så alla mått är inte helt exakta. Klänningen består av ett fram och ett bakstycke. Den har inga sidokilar, utan fram- och bakstycke är i stället delat av en front- och en bakkil.

Klänningen har flera skarvar, bland annat består frontkilen av tre delar. Även framstycket är delat vertikalt i brösthöjd. Bakkilen består av ett stycke, men är delad på mitten av en så kallad falsk söm.

Även ärmarna på originalet består bara av fragment. Den vänstra ärmen är 18,5 mm lång medan den höra endast består av ett fragment som är mellan 2-6 cm långt.

 

Min tolkning

img_2849

 

Risonins klänning är sydd i ett tunt brunt kypertvävt ylletyg som jag hade hemma i lådorna. Det är ett tunt och mjukt ylle som jag tänkte skulle passa till ett barnplagg. Färgen påminner lite om färgen man får fram när man färgar med valnötsskal.

Klänningen är helt sydd för hand med lintråd och sömmarna är fällda med lintråd åt ett håll. Egentligen hade jag velat sy med en ulltråd, men jag hade ingen i en lämplig färg hemma.

Att skapa mönstret, klippa ut klänningen och sy ihop den har tagit mig ungefär 20 timmar.

 

Skillnader

  • Storleken
    Klänningen är 49 centimeter lång och 44 centimeter i bröstvidd, precis som originalet. Framkilen är några centimeter kortare än på originalet och bakkilen är en centimeter kortare än på originalet.
  • Sprund
    Jag har valt att göra ett litet sprund i halsen på klänningen. Originalet har inget sprund, men jag tyckte halshålet var lite litet. Sprundet är 3 centimeter långt.
  • Skarvar
    Originalet har flera skarvar, men jag har valt att sy mönstret utifrån hela bitar.

 

 

 

Källor:

Fransen, Lilli, Nørgaard, Anna & Østergård, Else (2011). Medieval garments reconstructed: Norse clothing patterns. Aarhus: Aarhus University Press

Østergård, Else (2004). Woven into the earth: textiles from Norse Greenland. Aarhus: Aarhus University Press

Categories: Blogg