Grön fruhätta till en klapplek

I Facebookgruppen ”Vi som syr medeltidskläder” ordnas regelbundet klapplekar. I julas var det naturligtvis dags för en julklappslek. I dessa lekar får man namnet på en i gruppen och så ska man helt enkelt göra en present till den personen. Man bestämmer ungefär hur mycket den ska kosta och hur lång tid den ska ta att göra och så får man önska sig något (även om det inte alls är säkert att man får det). Den jag skulle tomta för skrev såhär: ”Högt på min önskelista står en knäppt hätta av Londontyp”. En hätta kändes verkligen som något jag kunde göra till henne. Dock gjorde jag två hättor till henne. Först en Londonhätta, eftersom det var det hon önskade sig och sen en fruhätta, eftersom jag älskar dem.

Källor

Den kallas för ”fruhätta”, ”open hood” eller ”french hood”, och är en mycket mindre hätta än Londonhättan.

1. Codex Manesse, Tyskland, 1305-1340, UBH Cod. Pal. germ. 848 fol. 192v. 2. Luttrell Psaltaren, England, ca 1300-1350. British Library, Add. MS 42130 F33r. 3. Roman de la Rose, Frankrike, cirka 1380, University of Chicago Library MS. 1380. 4. The Comedies of Terence, Frankrike, 1400-1407, BNF Latin 7907 A fol. 8r

Generellt kan man säga att den har ett kortare ok och går inte heller att stänga om hakan. I början av 1300-talet är det en väldigt enkel hätta, egentligen bara ett rakt stycke som hänger löst på kvinnas huvud över en slöja. Senare utvecklas den och i början av 1400-talet är den mer formsydd och kroppsnära och konstruktionen påminner mer om Londonhättan, även om den fortfarande är mycket mindre. Hättan har också fått stora slag som sticker ut.

1. Herjolfsnes no 71. 2 Herjolfsnes no 72. 3. Herjolfsnes no 79 Källa: Marc Carlson, Some clothing of the Middle Ages, Hoods Chaperons and liripipes

Fruhättan återfinns inte exakt i fyndmaterialet, men det finns hättor som kan ge oss en bild av hur de var konstruerade. Bland materialet från Grönland finns modeller som liknar fruhättorna. Tre av dessa är nummer 71, 72 och 79. De har ett kort ok och en liten kil i lite olika former. Det finns elva av dessa hättor bevarade från Grönland. De är mycket lika fruhättorna i modellen, men den stora skillnaden är att Grönlandsfynden är hopsydda under hakan, och inte öppna som fruhättorna.

Min hätta

Den gröna fruhättan är främst baserad på bildmaterialet och konstruktionen är gjord för att matcha fruhättorna från den senare delen av 1300-talet. Mönstret är konstruerat av min vän Andrea Håkansson, och det är framför allt baserat på Herjolfsnes nummer 79. Kilen på denna hätta är något mindre än på nummer 71 och 72. Den har haft en liten strut, vilket den gröna fruhättan också fick. Den gröna fruhättan är sydd i en ”van der Weyden”-grön kypert från Historiska rum. Den är sydd helt för hand med silke i samma färg som tyget.

Bilder kommer

Categories: Blogg