En helg i historiens tecken

Nu var det länge sedan jag uppdaterade – väldigt dåligt! Jag fick en påminnelse på det i lördags när jag var och firade Medeltidsmuseets 30-års jubileum. En jättetrevlig kvinna kom fram med sin söta (och väldigt välklädda) dotter och pratade lite. Hon berättade att hon läste min blogg och jag sa ”vad roligt, men det var länge sedan jag uppdaterade bloggen”.

”Ja det var det”, svarade hon. ”Jag tror det är senaste inlägget är från i januari”.

Oops. Pinsamt. Jag måste verkligen bli bättre. Därför tänkte jag åtgärda det ganska fort genom att berätta om helgen som verkligen gått i historiens tecken.

Det började som sagt på Medeltidsmuseet där Olofs Gillet var inbjudna för att hantverka och hänga lite på museet. Maria och Amica, som tillsammans ligger bakom bloggen Historical Textiles, skulle ha en dräktvisning som sträckte sig från sent 1300-tal till sent 1400-tal. Jag var med i mina finaste kläder, den röda klänningen och min gulgröna sidensurcote. Jag ska se om jag hittar några bilder på oss för jag tog inga själv.

 

— v —

 

I söndags var det sedan dags för att få följa med Maria och Amica till Konstfack för att färga tyg till de nya intarsiatäcken som ska göras.

DSC04533

DSC04530

Amica och Maria har tillsammans ritat och mätt upp hur mycket tyg som behövs. Amica stod och klippte upp tygbitar som vi sedan skulle färga. Vi började med krappen. När dagen var slut skulle vi ha färgat krapp, indigo och färgreseda/gullök.

 

Krapp

Amica hade lagt krappen i blöt, så den var redo att färga med när vi kom på söndagsförmiddagen.

 

DSC04526

Tyg i krappbad

DSC04528

 

DSC04535

Maria plockar upp det första krappfärgade tyget. Vi la i mer tyg i grytan efter det och gjorde ett andrabad.

DSC04538

DSC04542

På Konstfack finns alla maskiner man kan tänka sig som förenklar själva färgningen. Det här är en sorts sköljmaskin som man spolar in vatten i och så sköjer den tyget.

DSC04543

När man sköljer krappfärgat tyg åker mycket färg ut i avloppet.

DSC04576

Två bad blev det, det röda är första badet och det orangea är andra badet.

 

 

Indigo

Indigo är mer kemi än något annat. Det krävs vissa kemikalier för att få indigon att lösa upp sig och då gäller det att vara noggrann.

 

DSC04523

Här har vi blandat till indigon med kemikalierna och låtit det stå i ett vattenbad som är runt 50 grader varmt.

DSC04547

När tyget läggs ner i indigobadet blir tyget gulgrönt. Den blå färgen uppstår inte förrän tyget är uppe ur badet och torkar. Då oxideras färgämnet och så uppstår den blå färgen. Jag har en film på det, ni ska få se.

DSC04548

 

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 08.38.04

Först är tyget gulgrönt och en minut senare har det blivit mer blått.

 

 

 

Reseda/gullök

DSC04540

Vi blandade färgreseda och gullök för att få fram en bra gulfärg som ska fungera som bas på de gröna delarna i ett av täckena som vi ska göra. Först fick resedan och gullöken ligga till sig och sen silade vi bort allt bös innan vi la ner tyget.

DSC04557

Tyvärr blev inte färgen exakt som Maria och Amica ville ha den, det blev ingen bra bas för att göra grönt. Det får bli en annan gång.

 

Hur resultatet blev får ni se senare när det är dags för täckena att gå in i nästa fas. Just nu hänger de på tork i ett torkrum i Konstfack. I veckan ska jag ladda om lite för till helgen är det dags för Ekenäs 2016 med Carnis.

Categories: Blogg