Skärmavbild 2015-04-24 kl. 13.26.15

Bältesväska i läder

För mig har det alltid varit detaljerna som avgör dräkten. För att komplettera min brors dräkt sydde jag därför en bältesväska till honom under 2013. Samtidigt som jag sydde väskan till honom hade jag gjort ett bälte i matchande färg.

Källor

Många män hade under medeltiden en bältesväska. Det finns flera fynd av bältesväskor, både i material och i bild. Vill man titta mer på fyndmaterialet kan man läsa boken Purses in pieces som visar många modeller på väskor. I bildmaterialet finns det mycket olika väskor. Den här killen från Romance of Alexander har en svart väska, och denna stiliga man har också en väska och tillsist även denna kille.

Väskan

Jag började med att göra en väska. Den är gjord av kosida, ungefär 2 mm tjockt. Jag färgade väskan med olivolja och modellen är inspirerad av flera olika väskor i Purses in Pieces. Väskan har två fack. Först kan du lyfta på det första locket och komma in i den främre delen av väskan. Sen kan du också lyfta på hela den främre delen och på så sätt komma åt den bakre delen av väskan. Det finns ingen stängning på väskan, men det behövs inte, den håller sig stängd ändå.

Sammanfattning

Material: Vegetabilgarvad kohud, lintråd och olivolja till färgen.

Mönster: Väskan är baserad på lite olika fynd från boken Purses in Pieces. 

Årtal: mitten av 1300-talet

Källor: Flera fynd från boken Purses in pieces

Hur historiskt korrekt är plagget? Den är sydd för hand i material som fanns och efter modell av fynd. Den är ändå helt okej, uppåt 90 procent kanske.

Categories: Blogg