Bältestankar

Under vårstädningen tittade jag mycket på mina kläder och jag tänkte rätt mycket på om de verkligen platsar i Carnis. Skulle ett klädesplagg inte göra det skulle jag inte ha några problem med att sälja och sy nytt, men jag är så otålig. Jag vill veta NU om jag ska sälja och köpa nytt eller behålla. Men jag får gå igenom alla kläder med min fadder och så får hon ge den slutgiltiga domen. 


Men någonstans kan man börja själv, så jag tänkte kika lite på mina bälten och se om det fungerar. Jag har två bälten, och jag är inte alls säker på om de är historiska eller ens i närheten. Dags att ta reda på. Jag vet att Carnis är rätt strikta, men i deras utrustningsbeskrivning så står det att ”Every piece of equipment must be based on sources from the period 1364 – 1412 […] It is possible to combine multiple sources and in doing so, creating something new. The result must however follow the style of the period”. Jag tänker anamma detta. Alltså, om bältena visar sig vara helt åt pipsvängen så få jag sälja och göra nya. Men om de är kombinationer av olika bälten, då måste det ändå vara okej. Ah, är det någon som inte håller med mig, säg gärna till! 

Mitt första bälte är detta bältet. Det är brunt läder och bältesspännet, remänden och väskhållaren är köpta på medeltidsveckan hos en tjeck eller polack. Lite osäker. Här kommer mina tankar: 

– v –

Remänden är gjord i mässing. Består av tre delar, en triangel-rektankelform med rutmönster, en cirkel med en fyrbladig blomma i, och så sist ett litet ekollon längst ner. 

Acc. no. 84.267/2 (sid 152)

 

I Dress Accessories finns det ett fynd som liknar min remände väldigt mycket. Den finns på sidan 152 (acc. no. 84.267/2). Remänden har ingen exakt datering, men tros komma från slutet av 1300-talet. Remänden är av bly, och är enligt boken en vanlig form som troligen massproducerades. 


Det finns även flera andra fynd som liknar min remände, och som kombinerat blir min remände. Dels handlar det om fynd 651 (sid 140-141). Den har samma cirkel med en annan blomma i och ett ekollon längst ner. Den triangel-rektangelformade delen finns i bland annat fynd 650 på samma sida. Ekollonet dyker upp dels på samma sida i fynd 648 och 351. Men det finns även i andra fynd, som tex fynd 607 (sid 131).  Den fyrbladiga blomman hittar jag tex i remänden 706 (sid 150), och då dessutom ”utklippt” på samma sätt som min remände är. Men sen dyker blomman upp på flera andra ställen, bland annat som strönningar.  

– v –

Bältesspännet är en annan historia. Det blev direkt mycket svårare, och jag hittade inget i Dress Accessories som ser ut som den exakt. Det finns ett par fynd som liknar den i stil, men inte i exakt utförande. 

Fynd 482 (sid 106)

Den enda som på något sätt liknar den var fynd 482 och fynd 486 på sidan 106. De liknar mitt spänne i det utförande att den består av ett bältesspänne och en bricka som sitter på baksidan av lädret. Själva bältesspännet sitter utanför lädret och en bricka sitter kvar. Men som ni ser på båda bilderna, den är i utformandet inte särskilt lik. 

Problemet är dateringen på båda fynden. Det första fyndet, 482, är daterat till 1200-1230. Det andra fyndet, 486, dateras till 1270-1350. På samma sida som dessa fynd finns det flera andra fynd som liknar detta. De dateras till också till 1270-1350.

– v –

 Den sista delen på mitt bälte är den lilla väskhållaren. Den fyrbladiga blomman kommer igen även här (det var så jag resonerade när jag köpte dem att de liknar varandra något). 

Fynd 1189 (sid 221)

Det finns ett fynd som liknar min, men inte exakt. Det är fynd 1189. Det är ett beslag av kopparlegering och dateras till 1350-1400, vilket är passande. Återigen, den fyrbladiga blomman som i olika former dateras till 1350-1400 återkommer. Även om den här inte har någon exakt i kopia så passar den i stilen.

– v –


Slutligen kan jag säga att jag tror att jag kommer behöva göra om bältet lite och byta bältesspännet till något som passar sig bättre. Både väskhållaren och remänden kan kopplas till fynd som är rätt period. Bältesspännet gör det inte, så jag får helt enkelt leta efter ett nytt. 

Categories: Blogg