Att återskapa Dalhemstäcket och Skeppstunatäcket – ett intarsiabroderi

I november flyttade jag till Stockholm på grund av ett nytt jobb. Det gjorde att jag kunde hänga på Maria Neijman och Amica Sundströms projekt att återskapa Dalhemstäcket och Skeppstunatäcket. Vi är runt 30 personer som jobbar med olika delar på täckena och i slutet av januari ska vi sätta ihop alla delar. Till slut ska det bli en utställning av de återskapade täckena.

Du kan titta på Dalhemstäcket och Skepptunatäcket på Historiska museets hemsida .

IMG_2040

Marias lejon från Dalhemstäcket

Täckena består av flera rutor med applikationer och sedan intarsiabroderi. Maria har lyckats få fram guldläder som hon har skurit i tunna remsor. Remsorna syr vi sedan fast med tunn lintråd och djuren blir precis så fantastiska som Marias lejon här ovan.

IMG_2038

Jag fick två bårder från Skeppstunatäcket, undersidan och en av sidbårderna. I skrivande läge har jag redan lämnat in sidobården och jobbar med att få klart undersidan. Den undre bården består av tio blommor och lite rankor. Varje blomma är inte särskilt stor, men de tar ungefär två timmar var. Jag har lite mindre än hälften kvar och jag uppskattar det till ungefär åtta timmars arbete som återstår.

Det ska bli jättekul att sy ihop täckena och visa upp dem när de väl är färdiga. Projektet är helt underbart! Det är verkligen så roligt att jobba tillsammans med så många andra hantverkare och tillsammans skapa något så här vackert och fantastiskt.

Categories: Blogg