Medeltida matlagning

I morgon är det dags för att ta ut och vädra medeltidskläderna för första gången på året. Vi blir några från Svarte Skåning/Carnis och Albrechts Bössor som ska ge oss ut i det vilda Skåne. Det blir ett sorts knytkalas och jag bestämde mig för att laga lite mat ifrån medeltidskokboken ”Saffron, eggs and almond milk” som jag köpte av Mervi i somras. 


Det blev först svamppiroger med ost. Fyllningen är kryddad med kanel, ingefära och kryddnejlika, tre typiskt medeltida kryddor. In i ugnen i cirka 15 minuter och sen var det klart. 


Sen måste man ju ha något sött också för moralen. Det blev friterade äppelknyten med valnötter och russin. Också denna fyllning är kryddad med ingefära, kanel och kryddnejlika, i lite andra dimensioner bara. Degen är lite gulaktig av saffranen som finns i den. Dessa är inte bakade i ugn, utan friterade och sen pudrade med socker och kanel. 

Categories: Blogg