Stöttande särk

 

Tysk bild från . c. 1380-1420.

 Jag använder främst min BH-särk under mina medeltidskläder. Det är en särk som egentligen består av två delar, en Bh-del och en klänningsdel. Som jag förstått finns det en del bilder, tex bilden ovan som stöttar brösten. Det ska också finnas texter från slutet av 1300-talet och 1400-talet som på olika sätt handlar om att stötta bysten på olika sätt. Tidigare har jag låtit klänningen stå för stödet, men det har ändå inte riktigt gjort att jag fått de där ”äppelbrösten” som var idealet. Med hjälp av denna BH-särk får jag ändå säga att jag kommer närmare. Vill man läsa mer om BH-särken tycker jag man ska läsa detta inlägg: Bra shirts in written sources.

Plagget

Grunden av min särk är min toille som jag använt till min ljusblå klänning. Jag har gjort själva BH-delen i två omgångar och har två lager av linne. Jag har valt att inte göra en bystdelen som ett modernt linne där axelremmar och bystdel är i samma stycke. Istället har jag sytt fast axelremmar på bystdelen. Detta gör jag eftersom jag tycker att det känns lite som bysten ska trilla ut om man lutar sig framåt. Det gör den inte när den ser ut så här. Själva kjolen är fastsydd  i BH-delen och är lite veckad. Veckningen var svår, det är något jag aldrig har gjort förut.

IMG_0839

I sidan har jag satt en snörning, annars skulle det vara omöjligt att komma i klänningen och hela stöttningsfunktionen skulle försvinna. Snörningen sitter i höger sida på klänningen. Lite knepigt att snöra själv, men det går att göra själv om jag bara får in tekniken. Tråden är en lång påtad snodd, den är 95 centimeter lång. den måste vara så lång för att jag ska komma i den i utvidgat läge. Det är lite tajt, men med lite meck så går jag i den.

IMG_0836

 

Sammanfattning

Material: Vitt linne, lintråd, grönt ullgarn.

Mönster: egenkonstruerat toilemönster

Årtal: sent 1300-tal

Källor: Bildmaterial och skriftliga källor.

Hur historiskt korrekt är plagget?  Plagget är sytt helt för hand och modellen är ganska lik bilden jag använde främst som källa. Det finns dock lite frågetecken, som snörningen.