Silkesvävda hosband

Vävda hosband

Jag har också vävt ett par hosband till mig. Tidigare har jag kört med påtade band, men de trillar av hela tiden. Sen är det vansinnigt snyggt med vävda hosband med spännen också. Jag har tidigare gjort  vävda bälten i ull, men denna gången testade jag att göra dem i silke. När jag och pappa byggt min medeltida bandvävstol så ville jag testa och då var vävda hosband ett bra projekt. 

Hosbanden är vävda i 72 trådigt silke i petrolblått och vinrött. Jag använde sex brickor och ett 32 trådigt vinrött silke som inslag. Hosbanden är ungefär 45 centimeter långa och det är alldeles lagom. Spännena är i mässing och köpta från Lorifactor.

Källor

Jag har inte hittat så många bilder på hosband, men denna från Lutrellpsaltaren är en. Sedan finns det bland annat fynd från London som skulle kunna vara vävda hosband.

– v –

Hosbanden testade jag för första gången just på Anno. De är perfekta. Tidigare har jag fått dra upp mina hosor för att jag hållit på och tappa hosbanden och behövt fixa till det hela tiden. Nu satt de där de skulle hela tiden och det var först när jag tog av mig dem på eftermiddagen som jag insåg att jag inte behövt hålla på att fixa till hosorna något. Perfekt!