Röd hätta med tennknappar

Källor

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 16.17.24

 

Det finns flera bilder på kvinnor som har knäppta hättor. Här är tre exempel, ett från Romance of Alexander (Belgien, 1340, Ms bodley 264.), en från Parfait du Paon (Frankrike, ca 1350, BNF FR. 12565.) och till sist en Gråterska under avbilden av Francois den första (1362-1363 La Sarraz, Schweiz). Kvinnorna från Romance of Alexander och Parfait du Paon har strutar på sina hättor, men i Londonfynden finns det flera  fynd av hättor som inte har strutar.

Min hätta

Tygerna till den här hättan hittade jag i tyglådan hemma. Yttertyget är ett rött ylle som jag köpt på en loppis en gång. Fodret är blått kypert som jag köpt från Medeltidsmode en gång i tiden. Till den här hättan valde jag att göra en ny modell. Tidigare har jag gjort en hätta av ”Londonmodell”, med två kilar. Den här gången experimenterade jag lite och gjorde en med tre kilar istället för två. Hättans stycke blir helt rak och med hjälp av tre kilar fixar man formen. 


Jag handsydde både yttertyget och fodret med lintråd, fällde sömmarna och sedan monterade jag hättan. För att sätta fast foder och yttertyg valde jag att kantväva. Jag använde tre brickor och vävde med ett blått ullgarn som jag köpt för att det skulle matcha det blåa fodret.

Själva kantvävningen tog sju timmar! Jag tror det var runt 240 cm runt hela hättan, så det var en rätt lång bit. Det blev väldigt snyggt när det var klart, även om det gav mig rejäl träningsverk i ryggen och axlarna. Jag satt nog inte så ergonomiskt när jag vävde…

När kantvävningen var kvar var det egentligen inte så mycket arbete kvar, då handlade det bara om knappar och knapphål. Jag valde att använda mig av ett par tennknappar som tidigare suttit i ärmarna på en klänning.

Det roliga med yttertyget är att det har så oerhört olika färg beroende på ljuset. De tidiga bilderna är tagna i dagsljus och då är tyget nästan åt det rosa hållet. På kvällen och de sena bilderna ser det nästan vinrött ut.

Sammanfattning

Material: två sorters ylle, lintråd, ullgarn och tennknappar

Mönster: modellen är rätt, men mönstret med tre kilar har jag inte något belägg för.

Årtal: 1300-talet

Källor: Flera bilder på kvinnor med knäppta hättor.

Hur historiskt korrekt är plagget? Materialen är rätt och den är sydd på rätt sätt. Liten brasklapp på mönstret som jag inte riktigt har hittat i fyndmaterialet. Färgerna är inte omöjliga att ha fått till genom växtfärning. Det röda ser krapprött ut och det blåa ser ut att kunna vara indigo. Det är inga intensiva färger, utan det handlar snarare om ett senare färgbad. Kantvävningen är fin, men jag har inga belägg på att man kantvävde hättor på det här sättet. Vad gäller knapparna finns det både i fynd och avbildade.