Pälsfodrad surcote med helvetesfönster

 Väldigt många kvinnor har ofta fler än ett lager klänningar. På det sena 1300-talet mot 1400-talets början blir det trendigt att ha klänningar med stora urklippta ärmhål, gärna så stora att de går ner till höften. I reenactorsvängen kallas de ofta för klänningar med ”helvetesfönster”, men detta är ingen term som ska ha använts på medeltiden. Jag väljer att använda den för att folk ska veta vad jag talar om.

Källor

Bröllop mellan Louis VII och Eleanor of Aquitaine. Grandes Chroniques de France (MS.Douce 217, fol.192r)

Klänningen blir populär som ett statusplagg och syns ofta i bilder på rika kvinnor eller bärs av dika kvinnor på olika gravmonument. Klänningen har ofta stora ärmhål och är så lång att den ligger som en pöl vid fötterna. För fler kvinnor i surcoter kika in på min Pinterest

Plagget

Mönstret till min surcote består av ett fram- och ett bakstycke samt fyra kilar (två på varje sida). Den är sydd av rosa meltonull från Medeltidsmode. Sömmarna är sydda och fällda med lintråd.Vid ärmhålen har jag sytt i en cirka två centimeter bred linneremsa som ska förhindra att tyget drar sig. Pälsen jag använt är vit kaninpäls och det gick åt fyra olika pälsar som jag fick dela för att skapa en ”innerväst”. Kjolvidden är runt 300 cm och klänningen är cirka 145 cm lång vilket gör att den ”pölar sig” runt mina fötter när jag bär den.

bild 2

bild 3

Insidan av framstycket

bild 4

Insidan av bakstycket

Sammanfattning

Material: Rosa meltonull från Medeltidsmode, linnetråd, kaninpäls

Mönster: Mönstret består av ett fram och bakstycke och fyra kilar.

Årtal: ca 1390

Källor: Flera bildkällor på modellen med samma färg och päls

Hur historiskt korrekt är plagget? Kanske 90 procent. Färgen går att få fram, materialen som jag använt fanns, stygnen jag använt användes. Dock alltid svårt att säga 100 procent. Dock finns det få bevarade klänningar med stora ärmhål, så det är svårt att veta om mönsterkonstruktionen är rätt. Den är dock baserad på en ganska klassisk medeltida modell (med raka stycken och kilar). Dock ska man veta att det inte är 100 procent baserat på tillförlitliga källor.