Grön fillet med mässingsbeslag

I min låda med accessoarer ligger sedan en tid tillbaka denna gröna silkesfillet med mässingsbeslag. Den är naturligtvis tänkt att jag ska ha när jag är min ”fina dam” fru Märta eller fru Sestrid (Läs mer om Märta och Sestrid här)

Källor

En fillet är en huvudbonad som främst välborna kvinnor bär under 1300-talet. Det finns flera bilder på kvinnor som bär en fillet, som den här kvinnan från Book of hours, som har en smal fillet med blommor, eller de här kvinnorna som är i ett ”Counting house” som har enkla fillets, eller till sist dessa kvinnor som jag tror är från Luterell psaltaren.

Bland Londonfynden finns det flera vävda silkesband i olika kvalitéer och kombinationer. Jag ska återkomma till dessa fynd när jag sitter med boken Textiles and Clothing.

Vill du ha tips på hur man bär en fillet (eller hur man inte ska bära den?)? Då ska du besöka Elinas blogg Neulakko. Hon beskriver bra hur man använder en fillet i det här inlägget.

Min fillet

Min fillet har jag inte vävt själv. Jag testade, det gick åt helvete, så istället bad jag Annelie på Evendim hantverk att väva ett åt mig. Hon fick instruktioner och vävde detta fantastiska 50 centimeter långa silkesband.

Mönstret kommer från Londonfynden och Textiles and clothing. Jag ska återkomma till exakt vilket band när jag har tittat i boken. De yttersta brickorna är i alla fall trädda i alla fyra hålen, medan mittenbrickorna är trädda med två trådar.

20150505_173907

Beslagen har jag köpt från Lorifactor. De är baserade på Londonfynden, och min tanke var just den att göra en fillet helt baserat på fynden från just London. De är i mässing och jag har nitat fast fem stycken på silkesbandet.

20150505_173921

 

Efter väven finns denna fina fläta och de används naturligtvis för att knyta fast filleten runt huvudet.

20150505_173913

Den fyrbladiga blomman är ganska typisk för 1300-talet och finns i många varianter.

 

 

Sammanfattning

Material: Silke och mässingsbeslag

Mönster: Från Londonfynden och boken Textiles and Clothing

Årtal: 1300-talet

Källor: Flera fynd från London samt flertalet bilder från perioden.

Hur historiskt korrekt är plagget? Detta är ett av få plagg som jag tycker är ruggigt nära att vara 100 procent korrekt. Materialet är rätt, färgen är rätt (även om den inte är växtfärgad), mässingsbeslagen är baserade på fynd från rätt period och från samma geografiska plats som själva sidenbandet. Sen tror jag inte att något kan vara 100 procent korrekt, men denna kanske är 90 procent?