Birgittahätta med broderi

En ärbar kvinna har alltid något på huvudet. Underst bär jag alltid en Birgittahätta. Det är en liten huva i linne vars namn kommer ifrån att det finns en bevarad hätta som tros ha tillhört heliga Birgitta. Men hättan förekommer också i bilder från 1200-talet och hela vägen fram till 1400-talet.

Källor

Ursprunget till Birgittahättan är denna hätta som påstås ha varit just Heliga Birgittas hätta. Dock är det inte så att detta är det enda fyndet, utan det finns flera bilder på kvinnor som bär något liknande. Tillexempel den här kvinnan som bär en säck, eller den här tjejen som håller på att vara med när de klipper ut något i ett vitt tyg och tillsist den här tjejen som håller på att klipper örter. Birgittahättan verkar ha använts egentligen av alla, men de som bara har den (och inte slöja och så) verkar vara arbetande kvinnor.

Min Birgittahätta med broderi

Den här gången valde jag att göra en lite finare Birgittahätta än de som jag redan har. Jag tillhör nämligen två olika föreningar, Carnis och Svarte Skåning. Svarte Skåning är en dottergrupp till Carnis och när vi återskapar i Svarte Skåning ligger vårt fokus på en person som faktiskt levde under 1300-talet. Han hette Nils Jönsson Svarte Skåning och tillhörde en dansk/svensk adelsfamilj i Skåne. Den fanns från slutet av 1300-talet och ungefär 200 år framåt. Familjens vapen var en svart båt på en gul bakgrund.

 

Vad har det här med min Birgittahätta att göra? Ganska mycket. För när jag är med Svarte Skåning så återskapar jag en adelsdam. Hittills har allt mitt fokus legat på ”den vanliga kvinnan”, men nu har jag skiftat fokus. Därför är den här hättan lite finare än min andra hätta.

 

 

 

 

Vill du göra en likadan kan du använda dig av Katafalks beskrivning.

Sammanfattning

Material: Vitt linne, lintråd och silkestråd.

Mönster: Mönstret har jag gjort själv från mitt huvud och gamla mönster.

Årtal: 1300-talet

Källor: Birgittahättan och flera bilder på liknande hättor.

Hur historiskt korrekt är plagget? Ganska bra faktiskt. Tyget och tråden är rätt, även om den riktiga Birgittahättan nog är sydd i ett lite finare linne. Antagligen kommer jag sy en ny när jag har ett bättre linne.